Цього року виповнюється 80 років виробництва воістину легендарної моделі фотоапарата «лійка». Багато років фотоапарат «лійка», німецького виробництва, що здавна славиться бездоганною оптикою, була жаданою мрією не тільки фотолюбителів, а й асів фотодокументалістики.

Багато хто, певно, пам’ятає популярну пісню фронтових кореспондентів: «З «лійкою» і блокнотом, з рушницею і кулеметом»... Ну, а в Німеччині її особливо люблять. Такий прославлений фотохудожник, як Анрі Брессон, називав свою улюблену камеру «лійка»: «глибоким гарячим поцілунком». І навіть у нинішній Німеччині про «лійку» кажуть: «Це «Феррарі» серед фотоапаратів». За цього всі відзначають високоякісні об’єктиви і високу розрізнювальну здатність фотокамери.

На жаль, усі ці чудові оцінки не рятують унікальну камеру від кризи. І хоча говорити про остаточне банкрутство фірми ще передчасно, але занепад її явно намічається. І це відчуває на собі насамперед фірма-виробник у Зольмсе, розташована на землі Гессен.

Головну причину такого становища експерти вбачають у тому, що компанія належним чином не відгукнулася на запити ринку і «пропустила» технічну революцію. А президент Німецького союзу фотографів Георг Хольцман висловився ще конкретніше: «Вони прагнули зберегти вірність аналоговій техніці і проспали атаку цифрових технологій». Адже за прогнозами експертів, частка цифрових апаратів, яка зараз становить 20 відсотків, незабаром зросте до 30% загальних продаж.

І все-таки керівництво компанії вірить у життєздатність своїх камер «лійка». Вони стверджують, що мода на цифрові фотокамери — явище тимчасове. А ось їх «лійка» орієнтується на довгостроковий період, гарантуючи незмінну високу якість.

Та отож саме ця орієнтація на «вічність» і стала однієї з причин кризи компанії. До того ж є ще серйозні сигнали, що свідчать про занепад виробництва «лійки». З початку цього року кілька банків закривають свої кредитні лінії для однойменної компанії. Тепер вони співробітничають з найтрадиційнішими і найстійкішими...

Але ж виробництво «лійки» до цього часу ведеться вручну і тут працюють дуже висококваліфіковані співробітники, котрі отримують чималі зарплати. Їх усього трохи більше як 1000 і тому регулярні виплати просто необхідні. І поки що так і є.

У Німеччині багато хто запитує себе: «Невже геть зникне з продажу їх все-таки улюблена фотокамера? Адже це один із небагатьох продуктів класу «Люкс», що залишилися. Та навіть упевнені скептики вірять, що «лійку» необхідно врятувати навіть якщо її випускатимуть не в традиційному для неї німецькому Зольмсе, а, скажімо, у Шанхаї. Тим більше, що такі пропозиції надходять.

Мюнхен.