Ранкове засідання 16 листопада

Після традиційної «розминки» — оголошення депутатських запитів, заяв та повідомлень — народні депутати заслухали інформацію голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Георгія Крючкова про перебування в Іраку 7—8 листопада нашої делегації, яку очолював міністр оборони Анатолій Гриценко. Вона зустрілася з українськими військовими (нині там перебуває 872 наших співвітчизники), міністрами Іраку, губернатором провінції Васіт та командувачем тренувальної місії НАТО. Сторони обговорили підготовку виведення наших миротворців і участь України у повоєнній відбудові Іраку.

Ситуація в цій країні, за словами народного депутата, залишається складною, а в Багдаді навіть наближена до фронтової. Щодня лунають вибухи. Ситуацію ускладнює і наближення парламентських виборів, які відбудуться 15 грудня. Через напружену ситуацію іракський уряд звернувся до Ради Безпеки ООН з проханням продовжити на рік перебування коаліційних сил.

Однак наші війська, нагадав Георгій Крючков, повернуться в Україну до кінця цього року. «Ми переконалися в тому, що підготовка до виведення з Іраку відбувається організовано і за планом, — зазначив народний обранець. — Виведення нашого контингенту розпочнеться 20 грудня. А 30 грудня до аеропорту «Бориспіль» прибуде остання група наших миротворців». Витрати на повернення українців оплачуватимуть американці.

Нині залишаються величезні можливості нашої країни у розбудові Іраку. «Вони просять Україну негайно приступити до будівельних робіт», — зазначав Георгій Крючков. Вже є конкретні плани і пропозиції стосовно участі України у відбудові Іраку, однак через певні об’єктивні причини (зміни урядів в обох країнах, небезпеку та відсутність відповідального з українського боку) питання не вирішується. Потрібно, наголошував парламентарій, в інтересах нашої держави узгодити конкретні плани співробітництва, а уряду змінити ставлення до проблем співробітництва з Іраком. Крім того, Георгій Крючков запропонував підтримати проект закону, який він підготував з Ігорем Осташем, про надання співробітникам нашого посольства в Іраку статусу учасників бойових дій.

Після цього народні депутати розглянули і ратифікували низку міжнародних угод. Рамкова угода між Україною та Європейським інвестиційним банком створюватиме сприятливіші умови для залучення інвестиційних ресурсів.

Парламентарії ухвалили і законопроект про приєднання України до Протоколу від 3 червня 1999 року, що стосується змін Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ) від 9 травня 1980 року.

Угода між Кабінетом Міністрів України і урядом Азербайджанської Республіки про принципи співробітництва в нафтовій галузі передбачає здійснення безпечного, ефективного, безперешкодного транспортування нафти територіями країн, зокрема й «чорного золота» третіх сторін. Азербайджан зобов’язується надати нашій країні можливість придбати нафту у необхідних для нас обсягах, на комерційній, недискримінаційній основі для використання в нафтопроводах України.

Угода між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Таджикистан про основні принципи та напрями економічного співробітництва укладена з метою поглиблення економічного співробітництва на умовах рівноправності, взаємної вигоди та покращення добробуту народів двох країн.

Крім того, ратифікували угоду між Україною та Республікою Панама про сприяння та взаємний захист інвестицій.

На початку ранкового засідання Голова Верховної Ради від імені парламентаріїв привітав працівників радіо, телебачення та зв’язку з професійним святом, а народного депутата Сергія МатвІЄнкова — з днем народження. Він оголосив про входження Володимира Заплатинського до складу фракції ПППУ, Геннадія Астрова-Шумілова — до групи «Довіра народу» і Олега Немировського — до групи Народного блоку Литвина.