За рішенням суду підприємство, на якому я працював, мало виплатити мені недоплачену заробітну плату. Проте підприємство було ліквідоване, а у виданій мені архівом довідці про розмір заробітної плати не враховується недоплачена сума. Чому Пенсійний фонд при нарахуванні мені пенсії не бере до уваги рішення суду?

Анатолій Северинов.

Суми.

Якби підприємство не було ліквідовано, то при видачі ним довідки про заробітну плату для обчислення пенсії відповідні суми були б враховані в тих місяцях, за які вони виплачені. Однак у тому, що сталося, вини працівника немає.

На сьогоднішній день порушене питання, справді, законодавством не врегульоване. Але йдеться про обчислення пенсії згідно з Законом України «Про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування», статтями 7 та 103 якого передбачено, що держава гарантує і забезпечує реалізацію застрахованими особами своїх прав, передбачених цим законом. Управління солідарною пенсійною системою здійснює Пенсійний фонд, який є центральним органом виконавчої влади. Державний нагляд за дотриманням норм цього закону щодо призначення (перерахунку) і виплати пенсій у солідарній системі здійснює Міністерство праці та соціальної політики. Саме ці органи, які виступають від імені держави, зобов’язані вживати відповідних заходів для вирішення проблемних питань у сфері пенсійного забезпечення громадян.

Тому з порушеного питання заявникові з усіма підтверджувальними документами слід звернутися до цих органів.

Володимир МАКСИМЧУК, заступник керівника управління з питань соціального захисту апарату Федерації профспілок України.