Верховна Рада України та її Голова Володимир Литвин під час складного періоду виборів Президента України відіграли велику роль у мирному виході з кризової ситуації за умов дотримання демократичних стандартів. На цьому наголосив колишній Посол США в Україні, співголова робочої групи «Зовнішня політика та безпека» програми «Політичний діалог України та США» Вільям Грін Міллер на зустрічі з Головою Верховної Ради Володимиром Литвином.

«Ми надаємо виняткового значення вашій ініціативі, яка є корисною для реформування всіх сфер нашого життя, для розвитку демократії в Україні, — зазначив глава українського парламенту. — Ми набули значного досвіду подолання політичних криз, характерних для країн пострадянського простору, які перебувають у транзитному стані». До відчутних завоювань Голова Верховної Ради України відніс «прорив до громадянського суспільства і свободу слова».

Нині, на переконання Володимира Литвина, серед першочергових завдань влади — проведення чесних і відкритих виборів до парламенту, консолідація суспільства і збереження цілісності країни та прийняття державного бюджету на 2006 рік. Проблемним питанням Володимир Литвин вважає прийняття комплексу рішень, від яких залежить вступ України до СОТ. «Парламент свою частину шляху з честю пройде», — сказав Голова Верховної Ради України.

Учасники зустрічі обмінялися думками щодо можливого формату наступного складу парламенту. «Нова Верховна Рада повинна засвідчити, що Україна є сконсолідованою. Нам всім потрібно навчитися великого мистецтва компромісу, коли кожна політична сила у прагненні домовитися повинна навіть і поступитись чимось заради спільного результату, необхідного для всього українського суспільства», — наголосив Володимир Литвин.

«Реальний аналіз річного періоду повинен дати матеріал для вироблення спільної стратегії, концепції розвитку країни. Нам потрібний рівномірний розвиток зцементованої України», — зазначив Голова Верховної Ради. Він переконаний, що це — спільна робота для Президента, уряду і парламенту.