Чи зараховується до стажу роботи з шкідливими умовами праці період роботи на поверхні після отримання трудового каліцтва на шахті?

Г. Чушков.

Луганська область.

Відповідно до статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення», який діяв до 1 січня 2004 року, час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховувався до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах.

З 1 січня 2004 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яким не передбачено зарахування до страхового стажу, в тому числі і до пільгового стажу роботи, періоду перебування особи на інвалідності внаслідок нещасного випадку на виробництві. Прикінцевими положеннями Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що до приведення законодавства України у відповідність із згаданим законом закони України та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому закону.

Тому період перебування після 1 січня 2004 року на інвалідності від нещасного випадку на виробництві до страхового стажу не зараховується. Стосовно періоду перебування на інвалідності внаслідок загального захворювання, то цей період для призначення пенсії за віком також не зараховується.

Володимир Максимчук, заступник керівника управління з питань соціального захисту апарату Федерації профспілок України.