Недораховують щороку у бюджеті Криму через плутанину й безлад у користуванні землею. Такі дані навели податківці автономії. Вони стверджують, що влада на місцях досі не має даних про виділені ділянки. Через це не можна скласти повну картину, хто з господарів ділянок й землекористувачів ухиляється від сплати податків й не платить за оренду.

Нині у зведеному бюджеті автономії частка податку на землю становить 12 відсотків, а податковий борг сплати за землю дійшов 12,5 мільйона гривень.

Керівник кримських податківців Валерій Пробий-Голова каже: «Надто багато громадян, котрі отримали земельні ділянки під житло, використовують їх з комерційною метою. Це призводить до значних бюджетних втрат, оскільки під час оподаткування зайнятої під житлове будівництво ділянки ставка земельного податку становить лише 0,03% від грошової оцінки землі, а за комерційного використання — 1%». Це у 35 разів більше!

Особливо серйозна ситуація з недоплатою за землю на Південнобережжі. Аналіз показав: попри те, що ця земля найдорожча, орендні ставки на неї найнижчі(!) на всьому півострові. Щоб податки з оренди йшли до бюджету, найближчим часом у Криму з’являться конкурсні комісії з продажу земельних ділянок та земельна біржа.

Крим.