Учора в Україну з робочим візитом прибула делегація Російської Федерації на чолі з міністром промислової політики та енергетики РФ Віктором Христенком. З 11-ї години ранку і до п’ятої вечора тривав другий раунд україно-російських переговорів про газ. Як заявили «Голосу України» у прес-службі Мінпаливенерго, початково сторони не планували поділитися з пресою результатами засідання підкомісій Комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії з паливно-енергетичного комплексу. Так чи інакше, на момент, коли верстався номер, ще не було відомо, готуватися нам до чергового потужного стрибка цін у зв’язку з подорожчанням газу чи ні.Метою Києва було затвердити проект протоколу на 2006 рік до Угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом Російської Федерації про додаткові заходи для забезпечення транзиту природного газу територією України, а також погодити і підготувати проект протоколу на 2005 рік до міжурядової угоди про співробітництво в розвитку паливно-енергетичного комплексу.

Напередодні експерти невисоко оцінювали шанси Києва досягти успіху на нинішніх переговорах. Росіяни прекрасно володіють ситуацією і знають, що альтернативних джерел енергії в України як не було, так і досі немає. Не додали оптимізму і недавні переговори президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва і прем’єр-міністр країни Даніала Ахметова з главою «Газпрому» Олексієм Міллером. Адже їх результатом було досягнення згоди про проведення спільної маркетингової політики, що передбачає обов’язкову участь «Газпрому» в продажу газу за межі Казахстану. Експорт здійснюватиме російсько-казахстанське підприємство «Казросгаз». Після підписання п’ятирічного контракту на траспортування газу територією Казахстану «Газпром» став єдиним оператором прокачування в Європу газу з Туркменії, Узбекистану і Казахстану. Це дозволить йому наполягати на своїй ціні поставок газу в Україну, котра в 2006 році може сягнути 160 доларів за тисячу кубометрів.

Крім того, договір ускладнить плани України стати оператором поставок казахстанського газу в Європу. Президент України Віктор Ющенко вже зв’язався з керівництвом Казахстану, запропонувавши 17—18 листопада обговорити в Києві співробітництво в енергетичній галузі. Шукати енергетичної підтримки Ющенко має намір також у Європі.