На першому відкритому земельному аукціоні в приміщенні міської ради Сак один з двох претендентів — київський приватний підприємець-інвестор придбав півторагектарне... пустирище за 2 мільйони 54 тисячі гривень. 90 відсотків цієї суми поповнять міську казну, а на донедавна занедбаному місці біля знаменитого Сакського лікувального озера буде споруджено бальнеологічну клініку й санаторій для спинальників на 120 місць. Саме в таких закладах біля унікального озера з родовищами лікувальної грязі й рапи нині найбільша потреба. Сюди їде по здоров’я дедалі більше людей з усіх усюд.

Великі інвестиції очікуються й на розвиток лікувальної бази сусідніх спеціалізованих санаторіїв ім. Бурденка, ім. Пирогова, «Саки» та інших, які сьогодні вже не можуть прийняти всіх бажаючих ефективно полікуватися. Після надання постановою Верховної Ради України цим природним територіям статусу земель рекреаційного призначення, а місту Саки статусу державного курорту, вартість кожного шматка землі, що входить у його рекреаційну зону, зросла одразу в кілька разів.

Це стало несподіванкою навіть для міського голови Олександра Канібаса. Він планує й надалі продавати «з молотка» навколишні неугіддя й пустки. Для цього за участю спеціалістів Кримського аукціонного центру державної акціонерної компанії «Національна мережа аукціонних центрів» створено програму соціально-економічного розвитку Сак як бальнеологічного курорту державного значення до 2010 року. Новий генеральний план міста визначить його забудову й призначення нових об’єктів, які поліпшать вигляд й інфраструктуру міста, створять нові робочі місця, піднімуть імідж курорту, що дасть змогу встановлювати нові ціни на землю узбережжя.

... Перший аукціон в Саках став другим у Криму після Судака, де, як ми повідомляли, на відкритих торгах було продано земельну ділянку 0,75 га під будівництво оздоровчого комплексу, спорудження якого вже успішно ведеться. Адже можливості Кримського аукціонного центру дають змогу і якісно підготувати земельні ділянки до продажу, і зекономити час та зусилля інвестора на оформлення всього пакета документації, й одразу приступити до розробки технічної документації на будівництво об’єкта та, не гаючись, почати його зведення.

...А ось численні приватні підприємства, які беруть на себе сміливість бути уповноваженими під час підготовки до продажу земельних ділянок, такою надійністю не вирізняються, що може призвести не лише до затяжних судів між покупцем і продавцем, а й серйозніших негативних наслідків. На жаль, земельні аукціони і тепер проводяться не так часто, як годилося б. Бо одні владники ще не готові до відкритих схем продажу, інші — свідомо намагаються тримати їх в тіні, що свідчить про ще значний рівень корумпованості нашого суспільства, призводить до розбазарювання державної власності.

І це в той час, як нова влада декларує: саме продаж земельних ділянок сьогодні визначає всю подальшу державну політику розвитку земельного ринку як одного з головних резервів залучення інвестицій, дає можливість наповнювати місцеві бюджети, сприяти подальшому розвитку інфраструктури й підвищенню іміджу міст і сіл, створювати робочі місця.

Натомість нині є багато інших прикладів. Унікальні дитячі санаторії «Чайка», «Маяк», «Перлина», Алуштинський, Гурзуфський санаторії для військових вже втратили спеціалізацію і фактично перетворилися на сезонні будинки відпочинку, десятки інших деградували до рівня ординарних баз відпочинку, головна мета яких вже не лікування людей, а заробляння грошей. Ще кілька років тому санаторіїв для військових у Криму було 14, сьогодні їх залишилося 9 на всю Україну.

Катастрофічно стрімко меншає й протитуберкульозних санаторіїв. За п’ять останніх років розпорядженнями Кабміну й за наказами Міністерства охорони здоров’я України п’ять протитуберкульозних санаторіїв на Південнобережжі: ім. Дзержинського, ім. Семашка, «Шахтар», «Примор’я», «Блакитна затока» сьогодні або здані в оренду, або непрозоро продані.

...Тиха приватизація триває. Днями з діагнозом струс мозку в нейрохірургічне відділення Лівадійської лікарні потрапив в. о. головного лікаря алупкинського санаторію «Гірське сонце» Петро Титов. Це вже третій напад на нього (не рахуючи постійних загроз, нищення особистого майна, биття скла й поливання кислотою його авто) за час керівництва ще недавно протитуберкульозним санаторієм, який вже вісім років (після об’єднання з санаторієм «Райдуга» й реорганізації за наказом Міністерства охорони здоров’я України) то орендують, то знову повертають під крило міністерства. Протягом цього часу санаторій «Гірське сонце» перебуває в постійній судовій тяганині, розбираннях між орендарями і власниками. Майно його, яке є загальнодержавною власністю, тим часом розтягається.

На сьогодні, за даними Ялтинського міського управління міліції, «встановлено факти незаконного продажу водогонів і зовнішньої каналізації другого відділення санаторію; спального корпусу; приміщення продовольчого складу зі спорудами; насипних відкосів; двох двоповерхових корпусів №№ 3 і 8... Загалом незаконно продано майна на суму 1 млн. 37 тисяч 786 гривень». За цими матеріалами Прокуратура Криму порушила кримінальну справу стосовно колишніх посадових осіб спеціалізованого санаторію «Гірське сонце», які, зловживаючи службовим становищем, розтринькали 1,3 млн. грн. Правоохоронці вважають, що нинішній керівник санаторію потрапив у лікарню за те, що тричі разом з податківцями, міліцією й ревізорами намагався провести інвентаризацію майна санаторію, і стільки само ці спроби зривали представники колишнього керівництва оздоровниці туберкульозників, майбутнє якої під питанням понині.