У Києві відбувся другий з’їзд партії «Відродження». Делегати форуму вшанували пам’ять засновника партії Георгія Кірпи. Водночас вони визначилися, що у майбутньому ця політична сила носитиме його ім’я.

Виконувачем обов’язків голови партії обрано народного депутата Анатолія Франчука. Делегати з’їзду прийняли рішення розпочати активну підготовку до парламентських виборів, на які «Відродження» піде у блоці з деякими своїми політичними союзниками, зокрема з Партією честі й боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Про прагнення до об’єднання зусиль з партією «Відродження» заявили й кілька інших політичних сил.

Передусім — ЛЮДИНА

Що спонукало працівників транспорту об’єднатися минулого року в партію? Відповідь на це запитання дуже легко знайти у програмі цієї політичної сили. Адже під керівництвом Георгія Кірпи галузь фактично перетворилася на локомотив економіки. Будівництво доріг, швидкісних колій, нових вокзалів стимулювали до відродження машинобудівну галузь, створювалися тисячі додаткових робочих місць. Інколи всупереч позиції окремих урядовців та деяких політиків. Власне це й змусило зробити рішучий крок до створення політичної партії.

Віктор ОСТАПЧУК, Герой України, (до червня 2005 р. — начальник Південної залізниці):

— Ми з Георгієм Миколайовичем доволі часто обговорювали проблеми, які нам доводилося розв’язувати. І під час однієї із зустрічей ми дійшли висновку: політики слабо відстоюють інтереси галузі. Понад те, інколи складалося враження, що наші політики дбають більше за себе, а не за людину, не за державу. Отак і народилася партія «Відродження».

Наша мета — піднесення України до рівня передових європейських держав за критеріями достатку широких мас населення. У «Відродженні» переконані: «Головне — розвиток людини». А тому прагнуть, щоб наші співвітчизники були не лише соціально захищені, а й мали достойну високооплачувану роботу.

Залізничники під керівництвом Георгія Кірпи, реалізуючи масштабні проекти введення в дію швидкісних магістралей, будівництва автобану Київ—Одеса, створення нових вітчизняних літаків, довели, що вони здатні не тільки ставити цілі, а й досягати мети. Саме тому зрозуміле їхнє прагнення поділитися цим досвідом з іншими і спробувати застосувати його в інших сферах життя, зокрема, в політиці, управлінні державою. Бо, на їхню думку, шлях може здолати лише сильний. А для цього потрібна сильна держава, в якій «інтерес приватної особи збігається з інтересами суспільства й держави і перетворюється в реальний національний інтерес». А принцип, з якого виходять партійці: «Сила держави — у довірі громадян до влади».

Віктор ОСТАПЧУК, Герой України, (до червня 2005 р. — начальник Південної залізниці):

— Наша партія отримала назву «Відродження», бо Георгій Миколайович був високодуховною людиною. І у цьому разі мова йшла не тільки про відродження промисловості, а найперше — людини. І ним було для цього зроблено дуже багато. Щоправда, сьогодні про це не говорять, умовчують. Хоча хороших справ ніхто не забуде.

Отож йшлося про відродження України. А, точніше, ми робитимемо все для того, щоб наша держава посіла те місце у світі, якого заслуговує наш працьовитий, розумний народ. Ми прагнемо відродити все те добре, що було в нашій державі завжди.

На Україну чекає успіх

Такими словами завершив свій виступ виконувач обов’язків голови партії Анатолій Франчук. Однак, на його думку, потрібен аналіз роботи нової владної команди. Адже сьогодні в економіці спостерігаються негативні тенденції: значно уповільнилось зростання виробництва, не вельми поспішають в Україну й інвестори. Розмови про реприватизацію налякали багатьох з них. Багато попередніх урядових рішень суперечили логіці розвитку економіки.

«Ми не можемо стояти осторонь суспільних інтересів. А тому маємо відродити віру наших громадян в політику і політиків», — така думка нового лідера «Відродження». До того ж новій владі не вистачає високопрофесійних спеціалістів. А тому навіть найкращі ініціативи часто-густо залишаються на папері, нереалізовані.

Анатолій Романович зауважив, що партія готова сприяти приходу до влади висококваліфікованих фахівців, вивченню і запровадженню в управлінні позитивного досвіду. Однак сьогодні перед окремими високопрофесійними спеціалістами постала дилема: або посада, або партійна робота. З цього приводу на з’їзді партії «Відродження» прийнято звернення до Президента України і відповідну резолюцію.

У ній, зокрема, сказано: «Президентські вибори 2004 року призвели до формування нових стандартів політичної діяльності, заснованих на політичному плюралізмі, повазі до демократичних принципів, громадянських прав і свобод... Партія «Відродження» завжди послідовно і чітко у своїй діяльності захищала базові цінності демократичного суспільства — права і свободи людини і громадянина». Однак стали відомі факти переслідування за політичною ознакою активістів партії, які роками віддано працюють в одній з найбільш професійних та стабільних галузей народного господарства. І закликала конструктивні політичні сили, засоби масової інформації та громадські організації відреагувати і засудити такі прояви.

Анатолій ФРАНЧУК, народний депутат, виконувач обов’язків голови партії:

— Наша партія доволі молода. Вона відбулася завдяки організаторським талантам Георгія Миколайовича. Зізнаюся: після 1991 року в мене було чимало пропозицій з різних політичних сил, однак лише Георгій Кірпа переконав мене влитися в партію. Ми спільними зусиллями взялися за її розбудову, формування низових осередків. Понад те, за його наполяганням я отримав партійний квиток під номером один.

Георгій Миколайович завжди був державником. Він вболівав за Україну, був великим патріотом нашої Вітчизни. А тому й намагався втілити в життя найграндіозніші проекти. Шкода, що нам не вдалося створити фракції у парламенті. Переконаний: Георгій Миколайович ще міг принести багато користі нашій державі. Саме тому ми не тільки зберегли партію, а й маємо плани — стати впливовою політичною силою, щоб реалізувати програмні положення, закладені ще Георгієм Миколайовичем. Бо він бачив Україну могутньою державою.

Безумовно, сьогодні найбільший виклик людству — процеси глобалізації. Отож нам важливо не лише не відстати від інших держав, а й задавати тон на світовій арені. Для цього ми повинні реалізувати ідеї соціальної гармонії і справедливості, створити умови для повноцінного розвитку українців. Держава для своїх громадян повинна бути не мачухою, а матір’ю. Такі ідеї рухали Георгієм Миколайовичем. І ми, сподіваюся, зуміємо їх реалізувати практично, коли пройдемо до парламенту. І це буде найкращий пам’ятник ЛЮДИНІ і ГРОМАДЯНИНУ, який ставив суспільний інтерес вище за власні амбіції.

Замість післямови

Атмосфера на з’їзді водночас була ділова і сімейна. Можна стверджувати, що зібралася велика родина, щоб обговорити спільні проблеми і вирішити, як краще реконструювати спільний дім. Не поодинці, а гуртом.

Недаремно ж партія носить назву «Відродження». Бо делегатам з’їзду хочеться відроджувати славу батьків і дідів, хочеться, щоб Україна була процвітаючою державою, щоб нащадки гордилися тими, хто своєю працею сьогодні творить ДОБРОБУТ і ДОБРО.