9 листопада 2005 року в Міжнародний день дій проти фашизму, расизму й антисемітизму в смт Народичі Житомирської області відкрито Меморіальний пам’ятник жертвам фашистського терору в роки Другої світової війни.

Пам’ятник установлено на місці розстрілу у вересні—листопаді 1941 року більш як 800 українських євреїв — мирних жителів Народичів.

Це вже четвертий пам’ятник, установлений Асоціацією національно-культурних об’єднань України (керівник — народний депутат Олександр Фельдман) разом з органами місцевої влади і громадськими організаціями етнічних меншин України в рамках проекту «Пам’ять і вдячність».

Проект ініційовано асоціацією на честь 60-річчя Перемоги над німецьким фашизмом і суть його полягає в тому, щоб протягом 2005—2006 рр. установити нові й реконструювати наявні меморіальні дошки та пам’ятники в місцях масового знищення мирних жителів єврейської і ромської національностей під час Другої світової війни на території України.

Учасники жалобного мітингу в Народичах — керівники райдержадміністрації, школярі та прибулі з Києва члени асоціації — керівники громадських організацій вірмен, казахів, євреїв, росіян, ромів, говорили про величезне значення для нашого багатонаціонального українського суспільства зберегти пам’ять про безневинні жертви фашизму. «Усі ми діти української землі, — наголосив Борис Зобарко, керівник Всеукраїнської асоціації колишніх в’язнів гетто і концтаборів. — Зберігати пам’ять про загиблих — наш обов’язок і перед ними, і ще більше в ім’я майбутнього, в якому не повинно бути місця фактам людиноненависництва, яким є фашизм».