Новостворена Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Молодь за Литвина», молодіжне крило Народної партії, на своєму першому з’їзді вирішила розробити власний варіант національної стратегії розвитку «Унікальна Україна».

Виступаючи перед молоддю, Голова Верховної Ради України, лідер Народної партії Володимир Литвин зазначив роль молоді в новітній історії, особливо воєнного та повоєнного поколінь, шестидесятників, творців недавніх кольорових революцій у Грузії, Киргизії та Україні. Однак нині, з наближенням нових виборів, на його погляд, з’явилася небезпечна тенденція: деякі політики своїми діями знову провокують застосування на практиці навичок бунту, властивих молоді. «У влади і молоді принципово різні устремління: влада хоче утримати те, що є, оскільки це гарантує збереження самої влади, а молодь навпаки — хоче перетворень, оскільки живе майбутнім і тим самим хоче ствердити себе», — сказав В. Литвин. Нерідко в тому, що вирішення молодіжних проблем (передусім здобуття освіти, працевлаштування, придбання житла) тупцюється на місці, винна сама влада, бо говорить про державну молодіжну політику «мовою хрестоматійних проблем», прагне «закамуфлювати зовнішній вигляд влади», залучаючи до своїх рядів молодих бюрократів, які нічим не відрізняються від старої чиновницької гвардії, а напередодні виборів роздає чергові порції обіцянок.

«Я категорично проти того, щоб розглядати вас як підносчиків снарядів», — звернувся Володимир Литвин до присутніх молодих людей у залі. Й зазначив, що завдання влади і молодіжних організацій — погоджувати свої устремління для вироблення програми майбутнього для всієї України. Представники молодіжних організацій, на його погляд, повинні входити як мінімум до першої десятки виборчого списку партії. В. Литвин наголосив на важливості приходу до влади в Україні центристських політичних сил. Бо інакше знову виникне небезпека «вдруге легалізувати розкол України». За його словами, потрібна така політична сила чи симбіоз політичних сил, що змогли б реалізувати політику, яка влаштовувала б людей у всіх регіонах України. Народна партія, заявив В. Литвин, налаштована на конструктив з усіма політичними силами, в тому числі й Народним Союзом «Наша Україна». Бо політика компромісу ще себе не вичерпала. «Покликання України — бути єднальною ланкою Заходу та Сходу. Настав час усвідомити, що наша хата в центрі, а не скраю», — йдеться у схваленому на з’їзді маніфесті.