У подарунок — комп’ютери

Миколаївський глиноземний завод подарував центрам соціального захисту населення сіл Галицинове, Лимани і Прибузьке Жовтневого району по комплекту оргтехніки. Акцію було проведено у рамках Програми соціального партнерства між

РУСАЛ—МГЗ і облдержадміністрацією. Ще навесні компанія РУСАЛ—МГЗ подарувала оргтехніку управлінням праці і соціального захисту Корабельного району Миколаєва і Жовтневого району. Восени традицію було продовжено. За словами начальника Жовтневого районного управління соцзахисту Любові Бєлкіної, «подарунок став дуже доречним, адже в центрах досі сучасної оргтехніки не було. Це ускладнювало роботу сільських центрів — оформлення довідок та інших документів займало чимало часу, а це було незручно для людей, які зверталися до нас по допомогу».

Олена ІВАШКО.

Дубенський скарб

Рівненська область. Коли археологічні розкопки поблизу синагоги у старовинному Дубно добігали кінця, вночі сюди завітали непрохані гості. З надією знайти і собі щось цінне (офіційні дослідники на глибині трьох метрів виявили рештки підвалів XVІІІ—XІX ст., а в них — чимало посуду) шукачі скарбів на місці розкопок за ніч зробили чимале заглиблення. Можна лише здогадуватись, яким було їхнє розчарування, коли археологи на цьому само місці пізніше знайшли скарб із монет, а також уламки керамічних виробів, датованих Х—ХІІ ст.

Євген ЦИМБАЛЮК.

Зарплата — під прокурорським наглядом

Севастополь. Вчасність виплати зарплат — найістотніша проблема прокуратури Севастополя. За словами першого заступника прокурора міста Віктора Галюка, з 11 кримінальних справ у сфері законодавства про працю, порушених нинішнього року, 8 стосуються оплати праці. Права своїх робітників грубо порушує адміністрація ВАТ «Севастопольський приладобудівний завод «Парус». Врозріз з вимогами ст. 115 КЗпП України, ст. 24 Закону України «Про оплату праці» з надходженням коштів на рахунок підприємства тут не поспішали розрахуватися зі своїми трудівниками. За мільйонної заборгованості в зарплаті керівництво «Паруса» витратило 3,5 мільйона гривень на придбання товарно-матеріальних цінностей і оплату мобільного зв’язку.

Такі само гріхи і у ВАТ «Севастопольське АТП—14369». Незважаючи на те, що на рахунок підприємства надійшло понад мільйон гривень, керівництво не збиралося гасити борги своїм працівникам у сумі 219,5 тисячі гривень, що тягнуться з 2003 року.

Під прокурорським натиском роботодавці повернули севастопольцям більш як шість мільйонів гривень боргів у зарплаті. Однак і сьогодні сотні родин недораховують у своєму бюджеті загалом сім з половиною мільйонів гривень, зароблених на різних підприємствах міста.

Світлана КАЛИНОВСЬКА.

Теплий листопад — грибівникам радість

Волинська область. Незважаючи на пізню осінь, на Волині не припиняється грибний сезон. З опеньками, зеленушками, сироїжками, а подекуди і з боровиками повертаються додому любителі тихого полювання. Двох із них ми нещодавно зустріли на лісовій дорозі поблизу села Грем’яче Ківерцівського району. Жінки прибули сюди аж з Рівного. Довга мандрівка не стала для них даремною. Кожна назбирала по відеречку пізніх опеньок. Але найкраще те, що бабусі добре відпочили в теплому листопадовому лісі.

Микола ЯКИМЕНКО.