До розкладу засідань на поточний пленарний тиждень за пропозицією профільних комітетів включено 80 питань, які охоплюють майже 100 законопроектів. Серед них вісім визначено Президентом як невідкладні — всі стосуються вступу України до Світової організації торгівлі. Крім того, глава держави вніс два законопроекти про розвідувальні органи. Про це повідомив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на вчорашній погоджувальній раді керівників депутатських фракцій, груп та комітетів.

У вівторок серед 21 питання головний блок, за словами глави парламенту, становлять «сотівські» законопроекти — про скасування заборони експорту (вивезення) брухту легованих чорних металів, брухту кольорових металів та напівфабрикатів з їх використанням (друге читання) та зміни до деяких законодавчих актів України (щодо санітарно-епідемічних норм харчових продуктів) (повторне перше читання). Ще чотири — урядові зміни до деяких законодавчих актів України (щодо процедури митного оформлення товарів), законопроект про внесення до деяких законодавчих актів України змін, що стосуються приведення законодавства України у відповідність з нормами СОТ, зміни до законів «Про вивізне (експортне) мито на відходи та брухт чорних металів» та «Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину» — запропоновано включити до порядку денного. Голова Верховної Ради закликав парламентаріїв змобілізуватися на підтримку пропозицій Президента України.

Цього дня народні обранці розглянуть проекти законів про заклади охорони здоров’я, про забезпечення рівного доступу громадян до засобів масової інформації в Україні та про соціальне житло. За скороченою процедурою — зміни до Закону «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» (щодо механізму компенсації), законопроект про внесення доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо відповідальності за відмову в пільговому перевезенні громадян). А також зміни до Закону України «Про пожежну безпеку», деяких законів України (щодо порядку накладання арешту), законів «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо перерахунку пенсій), «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». У порядку денному і проекти постанови про подолання негативних наслідків небезпечної екологічної ситуації, яка склалася у зв’язку з руйнуванням Чорноморської берегової смуги на території смт Лазурне Скадовського району Херсонської області та про ліквідацію надзвичайних ситуацій, що виникають у районі Всеукраїнської дитячої оздоровниці — курорту Євпаторія та лікувально-оздоровчої місцевості курорту державного значення м. Саки Автономної Республіки Крим.

У середу буде розглянуто питання ратифікації Гарантійної угоди (Проект впровадження швидкісного руху пасажирських поїздів на залізницях України) між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку, Рамкової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком, угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом Азербайджанської Республіки про принципи співробітництва в нафтовій галузі тощо.

За скороченою процедурою народні обранці розглянуть зміни до деяких законів (стосовно платоспроможності боржника), до законів «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна» (щодо заборони судових рішень з питань банкрутства) та «Про державну службу» (щодо перерахунку пенсії).

О 15.00 відбудуться парламентські слухання «Співробітництво України та Німеччини».

На четвер заплановано 36 питань. У другому читанні — проект постанови про заходи щодо впорядкування діяльності тимчасових спеціальних і тимчасових слідчих комісій Верховної Ради України, зміни до Закону України «Про банки і банківську діяльність» (щодо філій іноземних банків), до деяких законів України (щодо зобов’язань боржника), до законів «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», «Про боротьбу з корупцією» (щодо суб’єктів корупційних діянь та інших правопорушень).

Для повторного розгляду з пропозиціями Президента включено зміни до законів «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України», «Про статус народного депутата України», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та до деяких законів України (щодо регулювання виробництва, обігу та оподаткування спирту етилового).

За скороченою процедурою парламентарії розглянуть зміни до Митного тарифу України (щодо стабілізації цін на ринку нафтопродуктів), до деяких законодавчих актів України (стосовно захисту особистих прав і свобод громадян), законопроект про заборону політичних переслідувань та обмеження прав і свобод громадян за політичними ознаками.

У п’ятницю народні депутати обговорять проект закону про адвокатуру. А за скороченою процедурою розглянуть зміни до Кримінального кодексу України (щодо захисту прав інтелектуальної власності), деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям закону «Про державні цільові програми», законопроект про функціонування паливно-енергетичного комплексу в особливий період та інші.

На наступному пленарному тижні визначальним, за словами Володимира Литвина, буде розгляд бюджету на 2006 рік у другому читанні. Найближчим часом, повідомила в. о. голови бюджетного комітету Людмила Супрун, уряд має подати текст самого бюджету. Однак багато позицій ще залишаються неузгодженими, зокрема фінансування місцевих бюджетів. Людмила Супрун відзначила, що оптимальною датою для розгляду головного фінансового документа країни буде 1 грудня, а до цього часу урядовці й парламентарії намагатимуться узгодити між собою доходи і видатки.