Ось вже всьоме на Закарпатті відбувся міжнародний фестиваль телевізійних і радіопрограм для національних меншин «Мій рідний край». Традиційно його організаторами виступили Державний комітет телебачення і радіомовлення України, Закарпатська облдержадміністрація, облрада та обласна державна телерадіокомпанія, за підтримки дирекції Карпатського єврорегіону, Європейської телерадіомовної спілки, Європейської асоціації етнічного мовлення, газета «Говорить і показує Україна» та цілої низки вітчизняних і зарубіжних громадських організацій.

У конкурсі взяли участь теле- й радіожурналісти з України, Румунії, Угорщини, Австрії, Німеччини, Сербії і Чорногорії, Словаччини та Словенії — автори понад ста телефільмів, телевізійних і радіопрограм, в яких показано процес духовного відродження нацменшин, культурних надбань і цінностей всіх етнічних спільнот, які мешкають на території кожної країни, кращих представників національних меншин, які роблять вагомий внесок у розквіт своєї держави. Зокрема, в телефільмі «Ахтамар» Хмельницької обласної державної телерадіокомпанії «Поділля-центр» йдеться про долю вірмен, які вже століттями мешкають на Поділлі. Інша програма цієї ОДТРК розповідає про заслуженого працівника сільського господарства України чеченця Адама Яхієва, котрий у дні «Помаранчевої революції» посилав на Майдан свою вітамінну продукцію. Телепрограма «Горюни, або Острівець минулого» Сумської ОДТРК розповідає про життя представників унікальної етнічної групи горюнів, які мешкають на Сумщині з часів Київської Русі, зберігши свою унікальну мову і культуру. До речі, радіопрограма цієї ОДТРК присвячена життю польської громади, яка в умовах Сумщини зберігає свою національну самобутність: мову, культурні традиції тощо. Гагаузка Надія Маленкова з Одеської ОДТРК створила телефільм «Звичаї живуть», у якому розповідається про національні традиції, які зберігаються віками в її рідному селі Дмитрівка Болградського району. Радіожурналістка Наталія Миколенко (Національна радіокомпанія України) представила на суд журі та колег — журналістів надзвичайно цікавий нарис «Цигани серед нас», у якому йдеться про керівника циганського театру «Ромен». Вельми оригінально побудована програма полтавської радіожурналістки Тетяни Городянин «І це також ми», присвячена умовам, у яких живуть нацменшини Полтавщини...

Цього року на фестивалі були представлені не лише програми, що розповідають про щасливу долю національних меншин, які мають все необхідне для культурного та економічного розвою нарівні з титульною нацією своєї країни, а й такі, де йдеться про національне гноблення і навіть етноцид. Прикладом останнього може послужити фільм «Русизм» Івано-Франківської телекомпанії «Галичина». Автор — генеральний директор телекомпанії Ольга Бабій. У фільмі використані фронтові документальні зйомки з Чечні, зроблені 1995 року народним депутатом України Романом Круциком, українськими фронтовими журналістами Ігорем Кролем та Володимиром Коркодимом під час доставки гуманітарної допомоги мирному населенню Республіки Ічкерія. Зруйновані пологові будинки, скалічені діти, залишені без даху над головою жінки та старики... Все це не може не вжахнути своїм жорстоким цинізмом. Навіть чоловіки не могли стримати сліз, коли на екрані з’явилися кадри з військового шпиталю, де на величезному ліжку корчиться і квилить від болю маленька чеченська дівчинка, яка так і не навчилася ходити. Вибухом російської ракети їй відірвало ступні ніг, а маму вбило. Так і поховали в одній домовині — маму й доньчині ноги...

У конкурсі телебачення переміг фільм «Ахтамар» Хмельницької ОДТРК «Поділля-центр» — автори Валентина Мойсеєнко та Сергій Іванов. Друге місце присуджено програмі «Мати Єва — одне життя» телебачення з Нові Сад (Воєводина) — автори Юліан Урсулеску та Троян Тодорян. Третє місце виборола програма «На шляху до вічності» Чернівецької ОДТРК — автори Іван Феде та Юлія Тодерян. Також вручено спеціальні дипломи і призи.

У конкурсі радіо перемогла програма «Русини у Румунії» радіо «Патріа» з Кошіце (Словаччина) — автор Ондрей Кандрач, друге місце журі присудило програмі «З любов’ю до Албанії» регіонального радіо «Крайова» (Румунія), а третє — програмі «Під небом любові» Закарпатської ОДТРК — автори Уляна Демчик і Петро Біреш.

Володимир КОРКОДИМ, Антон ЩЕГЕЛЬСЬКИЙ.

Закарпаття.