«Господарюватимемо самі. І без додаткових коштів з держбюджету...»

На різних рівнях тривають дискусії про надання більших повноважень територіальним громадам. І це можна зрозуміти. Адже як будь-яка сім’я, так і громада, хочуть хазяйнувати самостійно, у своїй хаті бути господарем.

Бучанська територіальна громада — не виняток. Тим паче Буча — нині одне з найбільших селищ в Україні і, як справедливо зауважують мешканці, вже виросло зі своїх штанців. Йому тепер тісно в цьому статусі з огляду на збільшення чисельності населення (до 30 тисяч) і зрослих потреб. Ідею про надання селищу міського типу статусу міста обласного підпорядкування бучанці виношували давно. Нарешті крига скресла (до слова, за однією з версій «буча» — корінна вода, яка вирує під час скресання криги): Київська облрада за сприяння облдержадміністрації підтримала подання місцевої влади про віднесення селища Буча до категорії міста. Тепер слово за Верховною Радою України.

— Що новий статус дасть на практиці громаді? — з цим запитанням звертаюся до селищного голови Анатолія Федорука.

— Територіальна громада матиме змогу здійснювати і власні, і делеговані повноваження. Я вважаю це справжнім кроком уперед у справі розвитку місцевого самоврядування в Київській області. Досить важливим є і те, що отримання статусу міста дасть можливість кожному мешканцю Бучі розв’язувати проблеми за місцем проживання, повноцінніше надавати послуги, адже тепер усі структури будуть на місці. Ми візьмемо на фінансування загальноосвітні заклади, медустанови. Одне слово, господарюватимемо самі. І чи не найголовніше: надання цього статусу не передбачає додаткових коштів з держбюджету.

Людмила ОПАНАСЕНКО.

Тест на справедливість чи солідарність?

Cесія Львівської обласної ради розглянула подання Генеральної прокуратури про притягнення до кримінальної відповідальності колишнього начальника обласної міліції генерала Олега Сала. Вирішуючи долю свого колеги, депутати були одностайні: 57 із 59 присутніх відкрито проголосували «за». За процедурою позбавлення депутатської недоторканності спостерігали четверо парламентаріїв.

Обговорення було бурхливим. Заступник Генпрокурора, слідчий в особливо важливих справах Дмитро Лихолат, повідомив, що Олегові Салу інкримінують і перешкоджання вільному здійсненню громадянами права обирати, і незаконне поводження зі зброєю, і перевищення службових повноважень. У слідства, за його словами, є достатньо доказів, щоб притягнути генерала до кримінальної відповідальності.

Обговорення не обійшлося без політичних проекцій. Народний депутат Ярослав Кендзьор закликав позбавити недоторканності депутатів Сергія Медведчука і Тараса Козака, колишніх начальників ДПА і Західної регіональної митниці.

Тарас Козак — єдиний із депутатів, хто голосував проти, — теж не поліз по слово в кишеню. Він сказав, що нова влада не відрізняється від старої: контрабанду і далі везуть, портфелі також носять...

Оксана Теленчi.

Львів.