Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», внесений народним депутатом України Валерієм Альошиним.

Законопроектом пропонується передбачити можливість здійснення недержавного пенсійного забезпечення на пільгових умовах осіб, які працюють у шкідливих умовах, через всі види недержавних пенсійних фондів, включаючи відкриті, а не тільки через професійні та корпоративні.

Комітет зазначає, що пенсійне забезпечення на пільгових засадах базується на встановлених державою гарантіях, зокрема щодо часу призначення та розмірів пенсій. Натомість норми Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» не передбачають таких гарантій, і навіть, загалом, не гарантують виплату такої пенсії. Тому, на погляд членів комітету, враховуючи світову практику вирішення цих питань, недержавні пенсійні фонди для працівників, умови праці яких передбачають особливі умови пенсійного забезпечення, мають формуватися шляхом прийняття окремого законодавчого акта на засадах, визначених Основами законодавства України про соціальне страхування, що доцільно врахувати при подальшому опрацюванні проекту.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.