Продаж землі — істотна підтримка місцевого бюджету. Оскільки приватизація підприємств уже здебільшого завершилася, земля залишається чи не єдиним джерелом наповнення державної скарбниці. Принаймні, у Луганську.

Унаслідок продажу земельних ділянок лише за півроку 2005-го Луганщина в цілому одержала більш як шість мільйонів гривень, перевиконавши план Держкомземлі на 111 відсотків. Наприклад, у Сєверодонецьку сума від таких продажів становить 30 відсотків міського бюджету. Купують земельні ділянки в сільських районах. І лише в обласному центрі міська влада остерігається.

Луганський міський голова Євген Бурлаченко пояснює свою позицію так. Для цього складного процесу немає трьох основних умов: надійної юридичної бази, генерального плану міста й гідних покупців. Міськ-виконком чекає моменту, коли набере чинності Закон «Про ринок землі», котрий перебуває поки що у Верховній Раді на стадії першого читання. А щодо Конституції, земельного законодавства і закону про оцінку землі, яким можна керуватися сьогодні, то вони від помилок не врятують. Якщо сьогодні почати активно торгувати землею, вважає Бурлаченко, то Луганськ опиниться під загрозою. Місто викуплять кілька місцевих олігархів, що проводитимуть свою політику, вочевидь не на користь інтересам жителів.

Офіційну оцінку землі ще не оприлюднено, але деякі суми вже називають. За даними обласного головного управління земельних ресурсів, земля Луганська оцінюється приблизно в 200—400 гривень за квадратний метр.

А генерального плану міста справді немає —міська влада ніяк не збере грошей на його розробку. Те, чим обертається це для Луганська, видно неозброєним поглядом. У забудові обласного центру зовсім немає архітектурної логіки.

Луганськ.