За давньою казахського легендою, на вершині гори Кок-Тобе росте дерево життя Байтерек, а попід горою — безмежний океан. Щороку у кроні Байтереку священний птах Самрук відкладає золоте яйце-сонце. Вогняний дракон з’їдає сонце, але воно з’являється знову і знову, символізуючи зміну дня і ночі, літа і зими, боротьбу добра зі злом. Цей глибокий зміст увібрала в себе одна із головних пам’яток нової столиці Казахстану Астани — оглядовий комплекс «Байтерек», символізуючи відродження, незалежність і процвітання держави. А оглядовий майданчик-глобус із 17 пелюстками символізує 17 світових релігій.

Країна, у якій відбував заслання геній українського народу Тарас Шевченко, давня історія казахського народу надихнули Голову Верховної Ради Володимира Литвина під час його офіційного візиту до Республіки Казахстан на роздуми про драматичне минуле, суперечливе сьогодення і незвідане прийдешнє, яке творить кожен.

«В умовах глобалізації, коли культура, мова, освіта і релігія дедалі більше перетворюються на дієві геополітичні чинники, національні університети покликані виступати в ролі «заслінок, що називаються «совістю», — сказав, виступаючи перед студентами Євразійського національного університету імені Л. Гумільова Володимир Литвин (друкується в номері).

Казахське прислів’я гласить: «Син, який не знає своїх сімох предків, — непутящий; народ, що не знає своїх минулих семи століть, — без майбутнього». Володимир Литвин перефразував цю народну мудрість так: «Народ, котрий має сім надійних друзів, — вічний». У Євразійському національному університеті імені

Л. Гумільова рішенням ученої ради Володимиру Литвину було присвоєно звання почесного професора університету. Він розцінив це як вияв глибокої поваги до України та її древньої історії і подарував університетській бібліотеці свою десятирічну наукову працю — чотиритомне видання підручника з історії України.

Астана, що стала столицею Казахстану 1997 року, нині нагадує величезний будівельний майданчик. Досягнуті результати вражають, плани грандіозні, — поділився своїми враженнями від Казахстану Володимир Литвин після зустрічі з Президентом Республіки Казахстан Нурсултаном Назарбаєвим . Голова Верховної Ради висловив сподівання, що під час офіційного візиту до України Президента Республіки Казахстан Н. Назарбаєва, який заплановано на 16 листопада, також відбудуться зустрічі в українському парламенті, які дадуть змогу краще збагнути, що треба зробити, зокрема й на парламентському рівні, щоб «мати повнокровне, ефективне і результативне співробітництво».

Під час офіційного візиту Голови Верховної Ради України Володимира Литвина до Казахстану також відбулися двосторонні зустрічі з Головою Сенату Парламенту Республіки Казахстан Нуртаєм Абикаєвим та міністром закордонних справ Касимжомартом Токаєвим, на яких обговорювали передусім перспективи україно-казахстанської співпраці. В українському посольстві Володимир Литвин зустрівся з представниками української діаспори — в Казахстані проживають майже 460 тисяч етнічних українців.

Астана (телефоном).