Свято на вулиці Дружби

Луганськ. У селищі Мілове відбувся фестиваль традиційної і сучасної культури «Вулиця Дружби». Назва промовиста: через селище пролягає російсько-український кордон. До Мілового приїхали професійні та самодіяльні колективи із сусідньої Ростовської області, Києва, Луганська та області, представники української діаспори в Росії. Завершальним акордом свята став гала-концерт творчих колективів двох держав. Гості також поклали квіти до меморіалу загиблих воїнів (колись саме з Мілового почалося визволення України від гітлерівців).

Алла АНТІПОВА.

Музей першої феміністки

Івано-Франківська область. У місті Болехові відкрито музей Наталії Кобринської (1855—1920) — відомої української письменниці та громадської діячки, організаторки жіночого руху на Галичині.

Наталія Кобринська (дівоче прізвище Озаркевич) з 1882 року майже постійно аж до смерті жила у Болехові. 1884 року організувала у Станіславі (нині — Івано-Франківськ) «Товариство руських женщин», яке популяризувало ідеї емансипації жінки. Основна тема прози письменниці — жіноча доля. А найбільшим її бажанням було сформувати українську жіночу еліту, письменниць, журналісток, які б самі боролися за рівні права з чоловіками, доводили силу жіночого таланту.

Дарина НАЗАРЧУК.

Урок історії для вчених

Львів. З Лондона у Галичину приїхала Лілі Штерн-Полма, щоб віддати данину пам’яті митрополита Андрея Шептицького. Саме він урятував її 1942 року. Гітлерівці планували геть винищити львівських євреїв. Чимало їх врятувалося завдяки заступництву українців. Про це йшлося на міжнародній конференції «Митрополит Андрей Шептицький: дилема гуманістичного вибору в умовах тоталітарних режимів» за участю вчених України й Ізраїлю.

Доктор Арон Вайс, науковий консультант Центрального українського фонду історії Голокосту «Ткума», проректор Українського католицького університету Мирослав Маринович та інші відзначили, що діяльність великого гуманіста досі належно не вивчена, навіть українці не знають його визначної ролі в історії. Вчені мають виправити цю ситуацію.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.

Відсвяткували «по-митьківськи»

Миколаїв. Тут відбувся V фестиваль «Митьківські пісні». Серед учасників — бардівські та рок-виконавці, а також шанувальники пісень радянської епохи. Рух «митьків» сягає корінням у 80-ті роки. У їхніх лавах помічені Віктор Цой, В’ячеслав Бутусов, Юрій Шевчук, Борис Гребенщиков.

У Миколаєві ініціатором фестивалю став рок-клуб і його директор Олександр Карпенчук. Цього року глядачів порадували групи «Аріка», «Апріорі», поет Аркадій Суров, виконавець Олександр Дубчук. Фестивальними призами були пиво та плавлені сирки.

«Митьки» носять тільняшки, безупинно жартують, випромінюють свободу, душевне тепло і доброту. Вони влаштовують кухонні посиденьки під гітару і портвейн. Їхній девіз: «Мати — анархія, батько — склянка портвейну». Цікаво, що фестиваль пройшов під егідою обласної організації Комуністичної партії.

Олена ІВАШКО.

Не мислять життя без пісні

Кіровоградська область. Урочистим концертом світловодський хор ветеранів війни та праці «Осіннє золото» відзначив своє 20-річчя.

Як каже керівник хору Майя Сарданова, саме в ці дні 1985 року відбувся перший концерт «Осіннього золота» на сцені міського Палацу культури. Відтоді хор ветеранів здобув звання народно-самодіяльного колективу, яке підтверджує на численних обласних та всеукраїнських фестивалях. «Протягом 20 років існування хору чимало ветеранів війни відійшли у вічність, та щороку колектив поповнюється людьми, які не мислять свого життя без пісні», — наголосила Майя Сарданова.

Олег БОНДАР.