У Миколаївському художньому російському драматичному театрі — новий сезон. Цього року він ювілейний: театру 70 років. Відкрито сезон прем’єрою чеховського «Вишневого саду» в постановці головного режисера Петра Бойка.

Миколаївських театралів очікує багато новинок. За словами головного режисера, незважаючи на розмаїтість постановок, їх об’єднує одна властивість. Глядачі побачать справжній «російський психологічний театр». Крім «Вишневого саду», обіцяють «Декамерон» Бокаччо, «Холстомер» Толстого, «Віндзорські насмішниці» Шекспіра. До ювілею Михайла Булгакова покажуть «Життя пана де Мольєра чи Кабала святенників».

Ювілейна декада «Актори і ролі» (9 — 25 листопада) порадує спектаклями, до яких не згасає інтерес глядача. Це постановка Олександри Мариніної «Ну, хлопці, ви попались!», власний проект «Листи з фронту», «Пристрасті по Торчалову», «Поки вона «вмирала». Тут буде зайнята практично вся трупа. А завершить декаду великий театральний капусник.

Також на миколаївців чекає ще один сюрприз — у листопаді в театр приїде знаменитий російський «оскароносець» Володимир Меньшов. Він теж поставить «щось з російської класики».

Як каже директор театру Микола Кравченко, «ми нарешті вийшли з коматозного стану». Так Микола Антонович охарактеризував майже трирічний ремонт будинку театру. Але і сьогодні ремонт не закінчено. Ще наприкінці минулого року колективом театру було складено акт, де було вказано на 86 (!) недоліків і недоробок будівельників. Будівельники помилки визнали, але усувати їх не поспішають. УКБ облдержадміністрації — замовник ремонту — залишився винним за виконані роботи. А з облбюджету на це в нинішньому році не виділено ні копійки.

Але глядач цих недоліків не побачить. Для нього двері відкрив оновлений театр. А проблеми акторської братії залишаються за кулісами. Немає репетиційного залу, бракує гримерок, а головне — злиденна зарплата. Актор у Російському художньому одержує 360 гривень на місяць. У багатьох — тисячні заборгованості за комунальні послуги, деяким просто нема чим годувати сім’ю. Але всі вони живуть театром і продовжують нас радувати.

Миколаїв.