Конкурс «Голосу України»

У номері за минулий вівторок в нашій газеті вже повідомлялося про відкриття 6 листопада в Національному палаці мистецтв «Україна» ІX Міжнародного телевізійного фестивалю «Море друзів». А 9 листопада там віншували переможців конкурсу молодих виконавців популярної сучасної естрадної пісні, який має символічну і обгрунтовану назву «Ялта—Київ-транзит—2005».

Річ у тім, що вісім попередніх фестивалів і конкурси, які проводили в їх рамках, проходили в Ялті. Нещодавно один з ініціаторів цих мистецьких заходів народний артист України Микола Мозговий (нині генеральний директор—художній керівник палацу «Україна) вирішив: таке свято заслуговує головної сцени країни.

І ось фінал. Закриття, нагородження. Квіти, найбурхливіші оплески і щасливі сльози...

Засновники і судді-сльозопускачі

Цей фестиваль — дитя кількох мам і тат: Міністерства культури і туризму, Українського мистецького фонду імені Володимира Івасюка, Державного комітету телебачення і радіомовлення, національних теле- та радіокомпанії України. І колективу палацу мистецтв «Україна», який взяв на себе фактично всі клопоти з проведення фестивалю і конкурсу.

А сльози радості й розчарування в учасників викликало вимогливе журі, яке очолював професор Микола Мозговий . Серед екзаменаторів — білоруска Гюнеш Абасова, яка на собі добре відчула вимоги цього творчого марафону, бо була лауреатом 1-ї премії конкурсу «Ялта-2003»; знавці співу — народні артисти Узбекистану Мансур Ташматов та України Іво Бобул, заслужений діяч мистецтв Молдови, лауреат державної премії цієї республіки Валентин Динга.

Тури-вибивальники

Після офіційного відкриття фестивалю впродовж наступних двох днів тривало напружене суперництво учасників. У першому турі (7 листопада) кожен із 24 представників кількох країн виконував обов’язковий твір — пісню українською мовою. Цікаво було слухати й порівнювати, як одна й та само пісня звучить у виконанні представників різних країн. Уявіть собі, як відому «Червону руту» співали грузин Анрі Джохадзе і вірменин Менуа Маркарян.

Не раз звучала й «Одна калина». Проте внести щось своє в її виконання, а тим паче перевершити Софію Ротару, жодному не вдалося.

Відбірний тур засвідчив, що найбільш популярні в багатьох країнах згадані українські пісні, а ще — «Материнська любов» М. Мозгового, яка також не раз звучала того вечора.

Безперечно, чимало було в цьому турі цікавинок. Але, як на мене, декільком виконавцям не слід було взагалі претендувати на участь у цьому міжнародному дійстві. Таким був присуд і глядачів — холодне сприйняття їхніх пісень і навіть сміх.

Це, очевидно, впливало на членів журі. Та й вони не дрімали — «успішно» виносили свої суворі й болючі «вироки». Тож до третього туру допустили лише 7 із 24 учасників. Відсіяли, приміром, і українку Марину Склярову, яка має гарний голос і, на мій погляд, чудово виконала пісню голови журі «Материнська любов». Та не вплинуло...

«Вироки» журі і «Голосу України»

Обіцяне Гран-прі і найбільшу грошову премію не присудили нікому. Перша премія дісталася вже згаданому грузину Анрі Джохадзе. Та замість обіцяних однієї по дві було других і третіх. Другі вибороли Шерзод Давронов із Узбекистану і наша співвітчизниця Наталія Шкурко. Треті — Жадра Тулєгєнова з Узбекистану та болгарка Емілія Валенті. Ось такий багатонаціональний букет переможців склало офіційне журі. Воно, між іншим, присудило звання дипломантів конкурсу українцям Мар’яні Соболь з Ялти і Володимиру Квасниці з Донецька.

А журі нашої редакції, провівши в рамках фестивалю свій конкурс «Голос України» — кращому голосу», віддало перевагу Наталії Шкурко. Надто вже сильне враження справила вона виконанням ще в першому турі фрагмента із сюїти «Материнська скорбота».

Наташі вручено диплом редакції, грошову винагороду й наші традиційні призи — футболку й кепку з логотипом «Голосу України».

Як потім з’ясувалося, ні друга премія на конкурсі, ні редакційна відзнака — не перші в неї. Вона з Красного Луча, що на Луганщині, навчається в Харківській державній академії культури. Вже була лауреатом конкурсів «Сонячний скіф-2001», Міжнародного фестивалю естрадної пісні імені І. Дунаєвського у 2004 році й міжнародного конкурсу імені В. Івасюка цьогоріч.

— Ви зробили правильний вибір, — відзначив Микола Мозговий. І подякував редакції за наш конкурс і вручені відзнаки нашому лауреату.

Після завершення офіційної частини нагородження переможців конкурсу відбувся невеликий, але насичений і цікавий концерт. У ньому вперемішку співали лауреати й згадувані вже члени журі — Іво Бобул, Гюнеш Абасова, Мансур Ташматов, а також заслужена артистка України Ольга Макаренко, болгарин Паскал і білорус Дмитро Кочеровський.

Додали свого шарму фестивалю, який транслював Перший Національний канал, як під час його відкриття, так і закриття телеведучі Марія Орлова і Дмитро Крижанівський.

Насамкінечний висновок. Фестиваль і конкурс вдалися. На міжнародному творчому небосхилі з’явилися нові яскраві мистецькі зірки. Серед них і наша — голосоукраїнська...