Якби Марії Босій із села Корост Сарненського району так само, як нинішнім мамам, виплачували по вісім тисяч гривень з народженням кожної дитини, можливо, вона й не написала б листа до редакції.

Мати сімох дітей бідкається, що їй відмовлено в соціальній допомозі. Головне управління праці та соціального захисту населення Рівненської ОДА при цьому посилається на п.10 Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою Кабміну від 24 лютого 2003 р. № 250, коли у власності чи володінні малозабезпеченої сім’ї є 0,6 гектара землі.

— Зрозумійте і нас. Ми мусимо дотримуватися закону, — каже начальник згаданого управління Ігор Якубець. —Хоча і цій сім’ї можна зарадити. Все залежить від рішення комісії з контролю за призначенням та виплатою усіх видів допомог Сарненської РДА, яка приймає його, виходячи з конкретних обставин, що склалися у сім’ї, на підставі обстеження матеріально-побутових умов проживання.

— На жаль, комісія нам відмовила у допомозі. Хоча я й надала довідку, що під городом у нас не 60, а 55 соток землі, решта — під будівлями, — розповідає Марія Боса. — Паї ми здали в оренду місцевому господарству, за що у цьому році одержали лише солому. Декого дратує, що ми маємо автомобіль «Жигулі» 25-річної давності, який більше стоїть, ніж їздить, бо ні запчастин, ні грошей на бензин нема. Продали б, та хто купить таку «консервну банку»? Є у нас кінь, з допомогою якого обробляємо свої сотки. Буває, що й односельцям підсобляємо. Але за те грошей не беремо. І не лише тому, що в селі багачів немає, а ще й тому, що так відпрацьовуємо тим, хто і нам підсобляє. Оскільки я переважно клопочуся з дітьми та біля хати, всі інші роботи — на чоловікові.

— Коли до нас приїжджала представниця з району, казала, що є сім’ї, які ще гірше нашої живуть. І навіть мене вчила, як господарювати, — продовжує багатодітна мати. — Радила продавати картоплю. Вона навіть не уявляє, який банячок я щодня готую для сім’ї з дев’яти чоловік, бо для нас це — головний харч. То я їй відповіла: «А навесні чим дітей годуватиму?» Та й корові лушпиння варю, бо без молока діти не можуть. Особливо наймолодші — чотирирічна Ліля і Сашко, якому ще й року не виповнилося.

— Днями одержала 200 гривень по догляду за дитиною, чоловік ось уже другий місяць з колгоспу зарплати не приносить — не платять. Ото й журюсь, як тими копійками всі сімейні дірки залатати. Не кажу вже про продукти (тут у нас вимоги найскромніші — спартанські). П’ятьох школярів взути та одягнути до холодів нема за що, — журиться Марія Боса. — Розраховувала на допомогу, але її не дали...

— Сім’я Босих працьовита. Господар — добрий столяр, навіть раніше їздив на заробітки, щоб утримувати родину. Однак статків все одно Босі не мають. Тож, на мою думку, потребують допомоги, — розповідає Олександр Климець, який на посаді коростського сільського голови лише кілька місяців, але з місцевих, тож знає кожного мешканця. — Тому на виконкомі ми розглянули їх заяву та ще заяви тринадцяти сімей про надання допомоги. Свою думку ми сказали, а ось призначення допомоги — це вже компетенція відповідної комісії Сарненської РДА. А взагалі мене турбує доля багатодітних сімей, яких по селах нашої сільради близько 270. Господарство наше переживає не кращі часи. Знайти роботу десь в іншому місці неможливо. Безробіття. Люди рятуються від злиднів хто як може. Працюють важко на землі. Дехто виїжджає на заробітки. Та все одно великих статків у селі немає.

Коли писала цей матеріал, начальник управління праці та соціального захисту населення Сарненської ОДА Валерій Сапожко повідомив телефоном, що сім’ї Босих буде виплачено допомогу.

Лист Марії Босої показав, чому в нашій країні така складна демографічна ситуація, чому лозунг «нас 52 мільйони» перестає бути актуальним. Низький рівень життя, безробіття, особливо на селі, яке в занепаді, неспроможність держави належним чином підтримати багатодітні сім’ї — основні причини того, що населення в Україні меншає. Не кожна жінка наважиться народити семеро дітей, як Марія Боса. Бо це й великі клопоти, недоспані ночі, нестатки. І навіть приниження. Адже не від доброго життя і розкоші пішла багатодітна мати просити допомоги. У цьому конкретному випадку не можна дорікнути і членам комісії з контролю за виплатою допомог, які через брак коштів намагаються допомогти бодай найбіднішим.

Рівненська область.