Приватизація ВАТ «Управління будівництва ХАЕС» спричинила масові пікетування у Нетішині, Хмельницькому і Києві. Увага до підприємства, котре завжди було одним із головних підрядників на будівництві Хмельницької атомної станції, посилилася після того, як ВАТ виграло тендер на спорудження нових блоків станції.

Після багаторічних простоїв «УБ ХАЕС» набуло надзвичайної інвестиційної привабливості. Адже масштабність будівництва гарантує серйозні фінансові надходження. Влітку частина акціонерів продала новим власникам двадцять два відсотки акцій підприємства. Після цього нові власники, керуючись рішенням столичного Солом’янського райсуду, заблокували пакет акцій, що залишився у власності колективу. У такий спосіб більшість акціонерів було позбавлено права взяти участь у зборах і прийняти рішення стосовно нового керівництва. Це й викликало масові пікети.

Тепер на ВАТ «УБ ХАЕС» встановилося двовладдя: як старе керівництво, так і нові власники акцій вважають себе повноправними господарями. Заручником ситуації став колектив, котрий так і не зміг офіційно висловити свою думку з приводу зміни влади. Результат — у вересні люди уже не змогли вчасно отримати заробітну плату.

Розуміючи неоднозначність ситуації, акціонери вимагають зняти арешт з акцій, які належать ВАТ «УБ ХАЕС» та його дочірнім підприємствам, і провести суд за місцем реєстрації основних акціонерів — у Нетішині, а не в столиці.

Хмельницький.