Допитливі з країни Юннатії

Серед небагатьох дитячих закладів, які не потрібно відновлювати — юннатівські. Важко нині знайти школу, будинки творчості, де не було б гуртків юних натуралістів. Координує роботу 180 закладів Національний еколого-натуралістичний центр (НЕНЦ) учнівської молоді МОНУ.

На його базі нещодавно відзначили 80-річчя країни Юннатії. З нагоди свята її мешканців вітали Президент, Голова ВР і міністр освіти та науки.

Щоб стати юннатом, треба передусім бути допитливим і любити природу. Саме з таких хлопців і дівчат у далекі 20-ті роки минулого століття починався рух за збереження і відновлення навколишнього середовища. У 1925-му почала роботу Київська біологічна станція юннатів, яка з часом стала Республіканською станцією, а віднедавна — НЕНЦ.

Крім озеленення міст і сіл, упорядкування пам’ятників та могил воїнів, садівництва юннати долучалися до вирощення кроликів, птиці і кок-сагизу — цінної каучуконосної культури, яка мала стратегічне значення в роки війни.

Час диктує види і напрями роботи. Ось лише сьогоднішній їхній перелік: екологічна і природоохоронна діяльність; біологічні дослідження; рослинництво і сільськогосподарське дослідництво; квітництво; зоолого-тваринницький і гідробіологічний напрямки.

А ще юннати можуть похвалитися славними здобутками школи народних ремесел, де хлопці й дівчата безпосередньо спілкуються з природою, яка є найталановитішим співавтором їхніх чудових робіт : вироби гуртківців Харківського міського дитячого Палацу культури).

Юннатівські центри — не тільки місце проведення змістовного дозвілля. Дослідницька, наукова діяльність орієнтують дітей на майбутню професію, закладають основу природолюбства і гармонійного співіснування з рослинним і тваринним світом. Працівникам закладів еколого-натуралістичного спрямування не соромно за своїх юних господарів краю.

А ми, у свою чергу, можемо пишатися мудрими і терплячими наставниками — досвідченими фахівцями, патріотами, які присвятили своє життя охороні і примноженню багатства країни.

Навчання — основна робота

Мій онук навчається на контрактній основі, але має потребу в житлі. Йому ректор відмовляє в наданні ліжко-місця в студентському гуртожитку. Чи правомірно?

Ольга СТЕЦЯК.

Моршин

Львівської області.

Відмова має бути аргументована. Не поселяти в гуртожиток лише тому, що ваш онук навчається не на бюджеті — незаконно. Йому варто оскаржити рішення адміністрації в місцевому органі управління освіти.

Чи повинні студенту денного відділення, який працює на підприємстві за сумісництвом, оформити трудову книжку?

Віктор СКЛЯР.

Конотопський район

Сумської області.

На жаль, законодавець на це запитання не дає відповіді. Але абз. 3 п. 14 Постанови Пленуму Верховного Суду від 24.12.99 №13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» передбачено, що «робота на підставі трудового договору осіб, що навчаються на денній формі, не є сумісництвом».

Є й інша думка: основний вид діяльності студентів — навчання. Інші види доходів студент навчального закладу денної форми навчання може отримувати лише на умовах сумісництва.

Отож питання видачі трудової книжки студенту денної форми навчання на сьогодні потребує врегулювання.