Досі в Україні немає досконалого нормативно-правового акта, який регулював би доступ громадян до інформації про діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування. Якщо громадяни не знають, що відбувається в державі, хто ними керує і чи ефективно, вони не зможуть впливати на владу. Тому нині кілька робочих груп розробили свої законопроекти, що мають поліпшити обізнаність громадян та сприяти розбудові демократичного суспільства.

Один з таких проектів «Про доступ до інформації» обговорювався на «круглому столі», що провела робоча група Центру політико-правових реформ за підтримки Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Розробники закону «Про доступ до інформації», зазначила Мар’яна Демкова, керівник проектів Центру політико-правових реформ, вирішили написати процедурний закон, вдосконаливши відповідні норми у частині доступу до інформації. Для цього пропонується спростити процедуру надання інформації та оскарження у разі її неотримання.

Як наголосив керівник проекту «Сприяння у подальшому зміцненні практики демократичного управління в Україні» від ОБСЄ Мартен Енберг, часто уряди, посилаючись на безпеку країни, зловживають грифом «секретно» і закривають доступ до інформації. У цьому законі виписані зовсім незначні обмеження, а отже дано чітке розмежування публічної і конфіденційної інформації.

Уся інформація, яка не належить до закритої, є відкритою. Певні обов’язки покладено й на приватних осіб. Приміром, якщо сталася аварія на приватному підприємстві, це не може втаємничуватися. Чітко виписано також норми, за якими службовець має відповідати за ненадання чи невчасне й недостовірне надання інформації. Тож, як вважають розробники законопроекту, все це має значно поліпшити доступ до інформації, а отже, і допомогти в просуванні демократичних засад.