Будувати на потребу дня. Бездумно. Для того, щоб відрапортувати — завдання виконано. Здавалося, після аварії на Чорнобильській АЕС така логіка в галузі енергетики відійшла в минуле. Однак пікети екологів під будинком НАЕК «Енергоатом» свідчать про протилежне.

Нині за розробленим ще за радянських часів проектом триває зведення Ташлицької гідроакумулювальної електростанції (ТГАЕС) на Південному Бузі. На думку представників Національного екологічного центру України, це зруйнує екосистему ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя». Для геологів це місце унікальне тим, що тут виходить на поверхню Український кристалічний щит. До того ж цей парк має велике історичне значення. Тут була розташована Буго-Гардова паланка — останній осідок Війська Запорозького. Якщо не зупинити будівництво ТГАЕС, то те, який був цей регіон, можна буде побачити лише на знімках з позначкою «знищено».

Тим часом енергетики не погоджуються з екологами. Минулого тижня будівельники ТГАЕС подали позов до суду на Миколаївське держуправління екоресурсів. Вони збираються оскаржити наказ управління про зупинення будівельних робіт у заповіднику.