Пообіцяв міністр оборони України Анатолій Гриценко, повернувшися з Іраку

За словами міністра, український миротворчий контингент у Республіці Ірак готовий до виведення, третій, заключний, етап якого намічено з 20 по 30 грудня цього року. У цей час на батьківщину повернуться близько 900 військовослужбовців.

— Це буде не втеча, а планомірне, гідне виведення з операції, — сказав голова Комітету Верховної Ради з питань оборони Георгій Крючков. — Ми — єдина держава, що не просто виводить свої війська, а передає підготовлену заміну. Україна свою місію реалізувала ліпше, ніж інші учасники. Під час нашої зустрічі з губернатором провінції Вассіт він зазначив, що, на відміну від американців, яких тут вважають окупантами, до українських миротворців ставляться як до друзів. І порадив поспішати зайняти нішу в мирному співробітництві з Іраком.

Отже, місія наближається до кінця. На думку Анатолія Гриценка, українські військовослужбовці виконали її гідно. Вони активно брали участь у заходах зі стабілізації обстановки, готували собі заміну — військові підрозділи іракської армії. Миротворці працювали на імідж України. Вони набули неоціненного досвіду служби в справжніх бойових умовах і після повернення додому, за оцінкою міністра оборони, стануть національною військовою високопрофесійною елітою.

— Там немає такого формалізму, як у збройних силах будь-якої країни, що вчаться за підручниками і постійно стоять на своїх базах. Там —звичайна бойова ситуація. І це можливість військових людей зрозуміти і відчути, навіщо, власне, потрібна армія, — зазначив Анатолій Гриценко.

Український контингент підготував надійну базу для ділового співробітництва двох країн. У ньому зацікавлені і Україна (це буде визначена компенсація нашого перебування там), і Ірак. Григорій Крючков запевнив, що вітчизняні профільні відомства розробили пакет серйозних пропозицій з ділового співробітництвв й участі у відновленні Республіки Ірак. Тепер слово за дипломатами і бізнесом.