Учора в Україну з робочим візитом прибув міністр закордонних справ Франції Філіп Дуст-БлазІ . Програма його візиту передбачає зустрічі з вищим керівництвом України. Плановано, що сьогодні за результатами переговорів гість і його колега, глава МЗС України Борис Тарасюк підпишуть «дорожню карту» — план українсько-французького співробітництва, що передбачає інтенсифікацію політичного діалогу, забезпечення підтримки Францією реформ, спрямованих на зближення України з ЄС, поглиблення економічного співробітництва, взаємодію у сфері безпеки й оборони.

Особливу увагу на переговорах сторони приділять підготовці візитів президентів двох країн. Віктор Ющенко вирушає до Парижа уже 15—16 листопада, а візит Жака Ширака в Україну запланований на перше півріччя 2006 року.

Тим часом комендантську годину оголошено майже в 40 містах Франції. Вона триватиме 12 днів і, як вважають аналітики, лише на якийсь час зупинить насильство в країні, що відбувається останні два тижні. Силові заходи не вирішать проблеми в бідних пригородах, де вибухонебезпечна ситуація навряд чи швидко згасне. Там поліція щодня сотнями затримує учасників погромів. Свої дії палії координують за Інтернетом, а угруповання часто змагаються: якщо одне спалило 50 машин, інше намагається його випередити.

Незважаючи на заворушення у Франції, міністр закордонних справ Філіп Дуст-Блазі, який прибув в Україну, не вважає свою країну небезпечною для туристів. Так він відреагував на те, що деякі держави, у тому числі Україна, рекомендували своїм громадянам дотримуватися підвищеної обережності у Франції.

Зазначу, що нестабільність у цій країні потрясає не тільки світові валютні біржі, де євро впав нижче від психологічно важливої оцінки — 1,18 дол. США. В обмінних пунктах України буквально за день курс євро впав на чотири копійки, а з початку року — на 20. Так наш ринок відреагував на останні події у Франції. Однак українські банкіри переконані, що євровалюта поверне собі втрачені позиції.