Голова Верховної Ради України Володимир Литвин та Голова Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан Урал Мухамеджанов підписали в Астані Меморандум про міжпарламентське співробітництво між українським та казахстанським парламентами. Верховна Рада України та Мажиліс Парламенту Республіки Казахстан, надаючи важливого значення розвитку двосторонніх відносин, заснованих на принципах дружби, взаєморозуміння та довіри між народами, підкреслюючи важливість і актуальність міжпарламентського співробітництва, спрямованого на поглиблення всесторонніх відносин між двома державами в політичній, соціально-економічній, гуманітарній та інших сферах, прагнучи подальшого вдосконалення взаємодії між органами законодавчої влади, домовилися про таке: сторони розвиватимуть міжпарламентське співробітництво для обміну досвідом в політичній, соціальній, економічній, культурній, науковій та гуманітарній сферах; сторони сприятимуть ратифікації договорів та угод, які укладаються між Україною та Республікою Казахстан; проводитимуть консультації, надаватимуть підтримку та сприяння одна одній під час обговорення в міжнародних парламентських організаціях питань, що становлять взаємний інтерес.

Український та казахстанський парламенти домовилися сприяти встановленню постійних зв’язків між комітетами, групами дружби, депутатськими фракціями, обмінюватися делегаціями для вивчення практики законотворчої діяльності тощо.

Під час офіційного візиту Голови Верховної Ради України до Республіки Казахстан також відбулися переговори делегацій українського парламенту та Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан. Разом із Володимиром Литвином до столиці Астани прибули голова Комітету ВР з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій Станіслав Гуренко, перший заступник голови Комітету у закордонних справах Олег Грачев, керівник депутатської групи з міжпарламентських зв’язків із Республікою Казахстан Григорій Калетник та голова підкомітету з питань охорони здоров’я, лідер фракції «Регіонів» Раїса Богатирьова.

«Казахстан надає важливого значення подальшому поглибленню співробітництва з Україною. І візит такої представницької делегації українського парламенту дасть новий імпульс відносинам між народами і парламентами», — зазначив на початку зустрічі Голова Мажилісу Парламенту Республіки Казахстан Урал Мухамеджанов.

«Ураховуючи високий рівень, потенціал і перспективи нинішніх україно-казахстанських відносин, можна говорити про особливе партнерство між нашими країнами», — заявив Володимир Литвин. І причини цього, на його переконання, треба шукати у глибині віків — в історичних зв’язках двох народів. Глава українського парламенту зазначив, що в обох країнах нині відбуваються схожі політичні перетворення, тому потрібна синхронізація процесів політичного та економічного розвитку. І на перехідному етапі розвитку держав дуже важливо забезпечити синхронність цих перетворень, важливо також, зауважив В. Литвин, налагодити системні відносини на рівні парламентських комітетів, депутатських фракцій і груп, а також політичних партій. «Є всі підстави із задоволенням говорити про динаміку наших економічних відносин, хоча є нереалізовані можливості та ресурси», — сказав Володимир Литвин, наголосивши на потребі розвивати співробітництво не лише у сировинній сфері, а й у високих технологіях — від енергетики до космосу.

Україна та Казахстан надають особливого значення співробітництву в енергетичній сфері — це будівництво та добудова нафтопроводів, зокрема «Одеса—Броди—Плоцьк». В. Литвин також висловив переконання, що Україні необхідно брати активну участь у різних регіональних об’єднаннях, у тому числі, й у ролі спостерігачів. Україна, за словами Голови Верховної Ради, також зацікавлена у співробітництві з Казахстаном у сфері АПК, науки та освіти. Володимир Литвин подякував главі Мажилісу за підтримку в Казахстані українських національних товариств (тут мешкає дуже численна українська діаспора), україномовної газети. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що підписання Меморандуму дасть змогу налагодити системне співробітництво.

А казахстанських журналістів найбільше цікавило ставлення Володимира Литвина і загалом української держави до ЄЕП та інтеграції до Європейського Союзу. В. Литвин наголосив: не можна протиставляти ці напрями. Він зазначив, що є воля і глави української держави, і українського парламенту співпрацювати в рамках ЄЕП, однак з єдиним застереженням: ми діятимемо лише в тих рамках, які не суперечать Конституції України. «Ми повинні весь час виходити з національних інтересів країни, — сказав Володимир Литвин. — Єдине, що нас не влаштовує, — створення наднаціональних органів. Я не поспішав би із надбудовами — спершу треба визначити, що вигідно для кожної країни-учасниці. Не можна ставити воза попереду коня».

Юліана ШЕВЧУК із Астани (телефоном).