Професія інкасатора в Харкові з ризикованої перетворилася на смертельно небезпечну. ЦГЗ УМВС повідомив, що до Харкова прибув міністр внутрішніх справ. Нині в місті оголошено план «Перехоплення». Зупиняють і оглядають автомобілі «Деу» темного кольору (за словами очевидців, убивці поїхали з місця злочину на машині саме цієї марки). Нагадаємо, минулого вівторка, приблизно о 19.30 вечора, на околиці Харкова відбувся черговий, уже третій за ліком, збройний напад на інкасаторську машину. Злочинці з автоматичною зброєю, за деякими даними, з лазерним прицілом холоднокровно розстріляли весь екіпаж інкасаторського ескорту, забрали сумку з грошима, підпалили автомобіль і зникли. На місці події загинули три чоловіки. Ще один член екіпажу доставлений з тяжкими пораненнями до лікарні. Йому пощастило: злочинці подумали, що він убитий.

Цей випадок у деталях повторює два попередні. Примітно, що всі ці злочини зв’язує одна дата — переддень свята радянської міліції: у 2001 році 26 жовтня на вулиці Дерев’янка було розстріляно впритул інкасатора; рік тому, 26 жовтня, на темній вулиці на околиці міста розстріляли двох охоронців і поранили інкасатора. Щораз злочинці забирали із собою великі суми грошей. В останньому випадку багажник спаленого автомобіля був доверху забитий банкнотами, які злочинці чомусь спалили.

За інформацією полковника міліції, котрий побажав залишитися невідомим, не викликає сумніву, що це справа рук однієї злочинної групи. Завидна поінформованість (напад на автомобіль на останній «точці» забирання грошей), у темний час доби, практично той самий почерк, виражений у злагоджених діях, свідчить про те, що злочинці — професіонали. Вони не залишають ані доказів, ані слідів.

Розпочавши розслідування, правоохоронці зіткнулися з багатьма питаннями. Утім, для відповіді на них у міліції достатньо свідків. Зокрема й водій інкасаторської машини, який вижив. Зараз 19-літній Володимир Ляшенко перебуває у відділенні політравми лікарні невідкладної швидкої допомоги. Його стан стабільний — він житиме.

А харківським правоохоронцям треба буде розслідувати три аналогічні вбивства. Хоча ще після першого злочину в міліції стверджували, що його розкриття — справа честі.

Тим часом інкасатори банку «Аваль» відмовилися в середу зранку вийти на роботу. У внутрішньому дворі банку вони влаштували несанкціоновані збори — люди просто бояться працювати в таких умовах. Вони — у стані шоку. Налякані як смертю колеги, так і тиском з боку начальства. За словами інкасаторів, вони давно казали керівництву, що в їхній службі великі проблеми з безпекою. По-перше, офіційний робочий день інкасаторів банку закінчується у чверть на шосту, однак частину виїздів змушують робити ввечері, без належного технічного забезпечення. За такий ризик люди одержують невеликі гроші. Ставка, за словами працівників банку, в інкасаторів 900 гривень. На руки вони отримують на двісті менше. У самому «Авалі» від коментарів утримуються.

Харків.