Колектив ВАТ «Дніпроспецсталь» звернувся до Президента країни Віктора Ющенка з клопотанням відвернути загрозу екологічної катастрофи від Запоріжжя.

Не більше і не менше. На прес-конференції у столиці заступник правління флагмана вітчизняної металургії Володимир Куйда поінформував, що йдеться про варварську розробку шлакових відходів на підході до міста, у так званій Середній Балці. Це дві ділянки загальною площею 41 гектар, які перебувають у власності меткомбінату і де, як правило, господарюють орендатори. Практика нібито взаємовигідна. Скажімо, відповідно до останнього договору оренди з ТОВ «Регіонпромсервіс», 50 відсотків зібраного скрабу залишалось орендарям і суборендарям, а решта відходила комбінату. Останній мав одержувати, зокрема, до тисячі тонн скрабу з нержавіючої сталі на рік, тобто задовольняючи свої потреби в цій сировині майже на чверть. Однак, як стверджує Куйда, не одержав жодної тонни. Хоч комбінатові бракує щомісяця до 1400 тонн металобрухту, його кудись вивозили, як подейкують, десь переробляли і відправляли, впевнені на «Дніпроспецсталі», на експорт. Мало того, як повідомив начальник управління з економічної безпеки комбінату Юрій Скрипник, залишилося таємницею і те, кого і як приймали на роботу і як платили податки в Середній Балці.

Взаємовідносини металургів, які щодня відвантажують сюди щонайменше 600 тонн свіжоспечених шлаків, з орендаторами, м’яко кажучи, не склалися. Традиційно. Історія розробки шлакових відвалів упродовж останніх років містить чимало дивовижного: від фізичного протистояння між службами охорони власників і орендаторів — до захаращення сільськогосподарських угідь промисловим та будівельним сміттям. Не стала винятком і поява в Середній Балці ТОВ «Регіонпромсервіс». Нещодавня перевірка стану справ у Середній Балці екологічними службами області зафіксувала, що навколишньому середовищу завдано збитків на 2,5 мільйона гривень. Руйнація санітарно-охоронної зони довкола водоймища, яке тулиться до Дніпра, на думку металургів, загрожує забрудненням водовідводу Запоріжжя, стічних вод. Питається, що заважало правлінню ВАТ «Дніпроспецсталь» розірвати невигідний договір оренди? Судове рішення стосовно його пролонгації. Металурги таки добилися свого у вересні в Апеляційному господарському суді і взялися за виконання природоохоронних заходів. Однак то був тимчасовий успіх. ТОВ «Регіонпромсервіс» звернулося з касаційною скаргою до Вищого господарського суду, який 17 жовтня призупинив постанову Київського апеляційного суду... до розгляду по суті 15 листопада цього року. Виходить, що ВАТ «Дніпроспецсталь» зупинила природоохоронні роботи у шлакових відвалах через завали судових рішень. Хто від цього виграє? Очевидно, що не місто і не навколишнє середовище. Власне, на це колектив ВАТ «Дніпроспецсталь» і натякає Президенту країни.