Футбол. Повернувшися з Мальти, де Україна і Польща на засіданні виконкому УЄФА увійшли до трійки претендентів на проведення Євро—2012, президент ФФУ, член виконкому УЄФА, народний депутат України Григорій Суркіс одразу з аеропорту прибув на прес-конференцію. Представники ЗМІ зустріли його оплесками.

— Ваша приязна реакція — нагорода не мені, а вітання на адресу всієї України, котра здобула історичний шанс заявити про себе в Європі на повен голос, — сказав пан Суркіс, вітаючись з журналістами. — Буду відвертий, нам вдалося витримати велику конкуренцію з боку таких потужних, економічно розвинених держав, як Туреччина і Греція. Саме ці дві країни з п’яти не потрапили до трійки претендентів на проведення фінальної частини європейського чемпіонату.

Експертні оцінки були не на нашу користь, за всіма показниками перемогу мали здобути саме Італія, Туреччина і Греція. Ми свідомо взяли участь у цьому тендері, знаючи, що не готові на цьому етапі виконати вимоги про належну кількість аеропортів, якісних доріг, готелів тощо.

Таємне голосування проводилося серед дванадцяти членів виконкому, котрі, ознайомившись із заявками всіх кандидатів, чесно й об’єктивно назвали по три країни, що, на їхню думку, гідні брати участь у перегонах. Представники переможених країн щиро привітали нас зі справедливою перемогою, хоча й не приховували здивування.

Для нас важливо тепер звернутися до парламентаріїв обох країн з проханнями в гармонізації цих питань. До речі, Італія — єдина країна Західної Європи, котра вийшла до наступного кола. При цьому виконавчий директор УЄФА Ларс-Крістер Олссон сказав, що країни Східної Європи не готові прийняти у себе цей потужний форум. Отже, тепер на карту поставлено престиж нашої країни, її амбіції та можливості. Треба сказати, що перед голосуванням мені довелося спілкуватися особисто з кожним членом виконавчого комітету і переконувати їх у надзвичайній важливості та значущості перемоги в цьому тендері.

Ми виклали максимум аргументів для того, щоб грандіозне свято відбулося саме в наших країнах. Зокрема, такий вагомий чинник: 80 мільйонів громадян обох держав зможуть долучитися до цієї події. З’явиться грандіозна можливість зміцнити стосунки між Заходом і Сходом. І, в свою чергу, це дасть змогу активізувати роботу в забезпеченні телетрансляцій матчів єврокубків у цих країнах, від чого зростуть прибутки УЄФА. Маємо чудову нагоду відкрити нові резерви в цьому напрямі.

Гадаю, УЄФА просто зобов’язана зробити якісний крок на Сході стосовно підвищення маркетингових та рекламних запитів у наших країнах. Я керувався здебільшого тим, що в Україні та Польщі змінилося ставлення до футболу. А наші збірні — серед учасників фінальної частини чемпіонату світу 2006 року.

До речі, пригадайте, як здобула перемогу Португалія у тендері за Євро—2004. Тоді ніхто не очікував, що чи не найбідніша західна країна здолає потужних конкурентів. Переконаний, що й ми зуміємо за цей рік підготувати документацію, яка зрештою принесе нам перемогу в тендері. Хочу підкреслити, що мої можливості як члена виконкому УЄФА в досягненні великої мети ще не вичерпано.

— Яка ваша реакція на заяву міністра у справах молоді і спорту Юрія Павленка про будівництво нової арени для Євро—2012?

— Не перестаю дивуватися розмовам, що ведуться навколо НСК «Олімпійський». Я вже говорив з керівниками фірми «Юджин», що веде будівництво навколо головної арени країни. Я чув про те, що вона планує викупити готель «Спорт», зруйнувати його і звільнити територію для евакуації людей під час виходу з НСК «Олімпійський».

Але це єдиний спортивний готель в Україні, де можуть на пільгових умовах проживати спортсмени. Те, що «Юджин» планує вчинити зі «Спортом», вважаю, —нонсенс. Якщо хтось пропонує збудувати новий спортивний комплекс, то необхідно це робити за такою схемою: спочатку побудувати новий стадіон високого класу і лише після цього отримати площу в районі НСК «Олімпійський» для забудови. Так було б розумно й цілком логічно. Однак я особисто проти того, щоб зносити НСК «Олімпійський». Він — національна святиня. Тут здобувалися грандіозні перемоги українських спортсменів. Це унікальна територія — парк, улюблене місце відпочинку киян і гостей міста, великий спортивно-фізкультурний і культурний осередок.

— Першу перемогу здобуто, що далі?

— Майже за місяць, 15 грудня, в Ньоні (Швейцарія) на засіданні виконкому УЄФА разом з іншими претендентами отримаємо умови участі у другому турі перегонів. У березні потрібно подати презентаційну програму, а наприкінці травня — повний пакет документів з проведення цього заходу. Я не зупинюся на досягнутому і зроблю все можливе, щоб наша мрія стала реальністю. Але вона має підкріплюватися максимумом спільних зусиль. Інакше — невдача. Український футбол у Європі і світі вже заявив про себе на всю силу. Маємо продемонструвати УЄФА серйозність наших намірів.