Сергій СОБОЛЄВ (фракція ВО «Батьківщина»):

— Ми повинні чітко розділити тих людей, які готові йти на переговори, з якими можна вести переговори, і тих, хто зробив для себе інший вибір. І вибір цей явно ні Україна, ні українські інтереси. Саме тому сьогоднішній порядок денний фактично складається з трьох принципових питань.
Перше. Як зробити так, щоб неможливо було зірвати вибори в Україні? І ті пропозиції, які є від Центральної виборчої комісії, нам треба негайно ухвалювати. Бо зняття так званих технічних кандидатів і спроби вивести з комісій людей, які представляють цих технічних кандидатів, — це і є спроба зірвати перегони.
Друге. Це комплекс питань, які стосуються антикорупційної боротьби. Це питання, які безпосередньо пов’язані з тиском на малий і середній бізнес. Саме тому для нас є чітка позиція тих законопроектів, які дають можливість врегулювати питання з малим і середнім бізнесом, і тими так званими псевдоперевірками, які унеможливлюють нормальну роботу підприємств.
І останнє. Це, поза сумнівом, питання, які пов’язані із найважливішими законопроектами, які ми розглянули минулого тижня. Я думаю, це питання можна вивести в єдиний комплекс: які дозволять створити і Національне бюро розслідувань як незалежний орган, які дозволять створити всі передумови для проведення антикорупційної політики через пряме звернення до судів. І це все разом дасть можливість реалізувати ті необхідні кроки, які ще до виборів дадуть можливість стабілізувати ситуацію в країні.
Нестор ШУФРИЧ (Партія регіонів):
— Ми, безумовно, дуже сумуємо за тим, що в Києві загинули люди. Небесна Сотня — це наша трагедія, трагедія всієї України. А чи знаєте ви, що на Південному Сході рахують «небесну дружину»? Вже понад сто людей загинуло на Сході країни.
У суботу в Харкові відбувся дуже складний, але важливий для України круглий стіл. На ньому було прийнято рішення: запропонувати Верховній Раді України прийняти меморандум, який став би реальною дорожньою картою щодо виходу із кризи. Проти жодного пункту, який був запропонований на круглому столі щодо цього меморандуму, не було жодного заперечення. Які там ключові позиції? Там лише те, про що ми весь час говоримо і з чим ми вже майже погодились в більшості. А саме: необхідність децентралізації...
Друге питання. Ми приречені вирішити питання щодо конституційного забезпечення статусу російської мови. В який спосіб — це дискусія. Але це має відбутись. Ми маємо дати гарантії 20 мільйонам російськомовних наших громадян, що їхнє право на використання рідної мови буде захищено і більше ніколи не стане питанням провокації.
Олег ТЯГНИБОК (ВО «Свобода»):
— Сьогодні ми, українці, тримаємо іспит на здатність бути державною нацією, і нам потрібно відрізняти зерно від полови, брехню від правди.
Тут щойно представник Партії регіонів розказував про «небесну дружину» на Сході України. Так, дійсно, «небесна дружина» вже формується, і вона формується, на превеликий жаль, зі складу тих патріотів, яких було знайдено в річках з розпоротими животами, — це «небесна дружина». Вона формується зі складу тих священиків, яких там забили терористи, так, це «небесна дружина». «Небесна дружина» формується з нашого «свободівця» Дмитра Чернявського, керівника прес-служби Донецької організації, який загинув під час мирного мітингу в Донецьку від рук терористів. Це «небесна дружина».
І тому сьогодні треба чітко розрізняти хто за Україну, а хто за Москву. І як можна вести будь-які переговори, і круглі столи з терористами і сепаратистами? Адже сепаратисти — це є ті, які хочуть відділити частину України і приєднати її до Росії, а терористи їм допомагають. Оті трупи, які знайдені, вбитих бородатих терористів, то що, громадяни України? Це все громадяни Російської Федерації, це ті, які були закинуті сюди і які знищують сьогодні українців і створюють штучне громадянське протистояння тут, на території України.
Віталій КЛИЧКО (фракція «УДАР»):
— Український народ об’єднався навколо підтримки своїх захисників. Сотні мільйонів гривень збирається сьогодні для допомоги Збройним Силам. Ми проконтролюємо кожну гривню. Ми ініціюємо створення спеціальної комісії, яка контролюватиме фінансування Збройних Сил, щоб кошти ішли на допомогу солдатам і офіцерам, а не комусь у кишеню.
Наступне. Нова Конституція повинна дати центральній і місцевій владі можливості ефективно вирішувати питання, а суспільству дати можливість контролювати владу. Це означає: не можна допустити концентрацію влади в чиїхось руках. Справа не в передачі функції Президента прем’єру, це не вирішить питання ефективності. Справа в балансі повноважень Президента і прем’єра, як це є у Франції, у Польщі та інших країнах, які мають схожі умови з Україною. Це також означає: децентралізація повинна дати права і повноваження громадянам. Тому нема необхідності проштовхувати будь-який проект Конституції, навіть урядовий, тим паче за спиною суспільства. Перед тим як Конституцію розглядатимуть у цьому залі, її мають опрацювати фахівці в усіх регіонах України. Тільки тоді вона працюватиме на все суспільство, на кожного громадянина України.