Учора відбулося розширене, з участю Президента України Віктора Ющенка та Голови Верховної Ради Володимира Литвина, засідання Кабінету Міністрів України, присвячене підсумкам роботи за дев’ять місяців нинішнього року.

Ці підсумки неоднозначні. Зокрема, як зазначив міністр економіки Арсеній Яценюк, на превеликий жаль, не справдиться оптимістичний прогноз зростання ВВП на 4,5 відсотка. Проте він пообіцяв, що міністерство зробить усе можливе, щоб до кінця року приростити ВВП порівняно з дев’ятьма місяцями на один відсоток. Так само за прогнозами Мінекономіки, до кінця року рівень інфляції може становити 11 відсотків, тоді як держбюджет на 2005 рік передбачав 9,8 відсотка.

Головними чинниками зростання інфляції А. Яценюк вважає різке збільшення соціальних виплат, адміністративне втручання в економіку та збільшення цін на енергоносії, підвищення тарифів державних монополій. Ще одна турбота Мінекономіки — різке зниження позитивного сальдо зовнішньої торгівлі цього року. Вперше після кризи 1998 року держава отримала негативне сальдо торгівлі товарами на рівні мінус 371 мільйон доларів за дев’ять місяців, — сказав А. Яценюк. Крім того, за його інформацією, позитивне сальдо поточного рахунку платіжного балансу за дев’ять місяців цього року знизилося порівняно з відповідним періодом минулого року із 6 до 2 мільярдів доларів, а позитивне сальдо торгівлі товарами і послугами — з 4,1 до 0,7 мільярда доларів. Основна причина випереджального зростання темпів імпорту пов’язана з різким падінням експорту, а головним чинником дисбалансу зовнішньої торгівлі було зниження імпортних мит. Не дуже успішною, якщо не сказати навпаки, є детінізація економіки, бо за дев’ять місяців 2005 року обсяги тіньової економіки навіть зросли з 28 до 33 відсотків до ВВП.

Щоправда, з останнім твердженням міністра економіки не погоджується міністр фінансів Віктор Пинзеник. На його думку, про часткове скорочення тіньової економіки свідчить та обставина, що надходження до бюджету від податку на додану вартість порівняно з минулим роком зросли вдвічі, тож таке збільшення можливе лише за умови ліквідації тіньових схем. Також В. Пинзеник прогнозує виконання прибуткової частини державного бюджету на 2005 рік. За його словами, за десять місяців річний план надходжень до бюджету виконано на 82,5 відсотка, а з урахуванням останніх змін, внесених Верховною Радою, тобто збільшення прибуткової частини на 2,4 мільярда гривень, — на 80,2 відсотка. Водночас міністр зазначив, що після того, як парламент відмовився врахувати пропозиції Кабміну про обмеження верхньої межі пенсій, держбюджет на нинішній рік дещо розбалансований, оскільки додатково Пенсійному фонду потрібно 128 мільйонів гривень.

Крім того, міністр праці і соціальної політики Іван Сахань повідомив, що до кінця року буде виконано обіцянку зі створення 1 мільйона робочих місць, бо тільки за дев’ять місяців нинішнього року створено понад 832 тисячі робочих місць.

Водночас, як зазначив після звіту міністрів Голова ВР В. Литвин, якщо подивитися загалом на програму, то це не політика, а проста арифметика, решта — заклики. Тобто цілі та пріоритети підмінено механізмами та інструментами, сама програма не має цілісності, а складається лише із пропозицій міністерств та відомств. «На превеликий жаль, внаслідок ситуації, що складається, немає стратегічного бачення, і ми змушені діяти за принципом латання дірок», — зазначив глава парламенту.