Навчально-спортивна база зимових видів спорту «Вишгород», попри свій недовгий вік, має досить яскраву історію. Побудована у 1986 році силами ентузіастів цих видів спорту, за підтримки профспілок та керівників ЦК КПУ — без участі яких тоді не вирішувалось жодне серйозне питання, вона стала однією з головних баз санного спорту СРСР. За часів Радянського Союзу саме тут готували учасників зимових олімпіад з санного спорту — тут починала багаторазова учасниця олімпійських ігор Наталя Якушенко. На базі «Вишгород» постійно працювала дитяча спортивна школа.

А потім почалася перебудова — і все розвалилося. Начебто випадково згоріла частина траси. База як спортивний об’єкт припинила своє існування.

Втім, не всі погодилися з таким перебігом подій —багаторічний голова Центральної ради ФСТ «Колос» АПК України Анатолій Усенко, який є справжнім ентузіастом дитячого спорту, знайшов інвесторів, які виявили готовність переобладнати трасу з санної на гірськолижну і навіть відновити роботу дитячої спортивної школи. Для цього вони готові були вкласти необхідні кошти й встановити сучасне гірськолижне обладнання на суму понад мільйон доларів США.

Однак, коли Анатолій Петрович звернувся до районної ради з проханням надати дозвіл на оформлення «Свідоцтва на право власності» на нерухоме майно навчально-спортивної бази, він був неприємно здивований. З’ясувалося, що найближчим часом землю, на якій донедавна розташовувалася навчально-спортивна база зимових видів спорту «Вишгород», фонд комунального майна району планує визнати ... такою, що не має власника. Принаймні так заявила в розмові з юристом ФСТ «Колос» голова фонду комунального майна району.

У порядку денному 2-го засідання 24-ї сесії Вишгородської районної ради ІV скликання розгляд цього питання виділено в окремий пункт: «Про управління об’єктами майна спільної власності територіальних громад району».

Але ж землю було передано саме під спортивну базу «Колоса» ще за радянських часів і підтверджено права на неї уже в незалежній Україні!

— Я вважаю, що такі дії районної ради компрометують нинішню владу, — зазначає голова Центральної ради ФСТ «Колос» Анатолій Усенко. — Попередня влада кілька разів намагалася відібрати у нас навчально-спортивну базу, але врешті-решт відступилася — навіть колишній керманич області Анатолій Засуха не зважився на це. Може, тут потрібне особисте втручання Президента?