Президенту України В. А. Ющенку

Шановний Вікторе Андрійовичу!

5 листопада 2005 року на начальника ДП «Миколаївський морський торговельний порт» Капацину Василя Миколайовича вчинено збройний напад із застосуванням автоматичної вогнепальної зброї, в результаті чого В. М. Капацина був поранений. Із двадцяти семи куль, що були випущені з автомата, досягли цілі, на щастя, лише чотири. Зараз начальник порту прооперований та перебуває в лікарні.

Трудовий колектив нашого підприємства збентежений цією подією та водночас обурений цинічними діями злочинців. Ми вважаємо, що цей злочин проти начальника порту є продовженням безпрецедентного тиску на менеджмент підприємства, який здійснювали, за нашою версією, колишнє керівництво порту та колишні керівники ДП «Дельта-лоцман».

Звертаємо Вашу увагу, що це вже не перший подібний випадок. У квітні цього року на першого заступника начальника порту П. П. Прокопенка та його доньку був скоєний замах на життя, і тільки щасливий випадок не дозволив злочинцям довести свою мету до кінця.

Всі ми знаємо, що В. М. Капацина займає відкриту принципову позицію, послідовно боровся та продовжує боротися з корупцією і зловживаннями службовим становищем, у яких підозрюються колишні керівники Миколаївського морського торговельного порту, оскільки розслідують кримінальні справи.

Шановний Вікторе Андрійовичу, Ви прийшли до керівництва державою з гаслом: «В Україні красти ніхто не буде». Василь Миколайович це гасло почав втілювати в життя на очолюваному ним підприємстві. За фактами зловживання службовим становищем та розкрадання державних коштів з боку колишніх керівників порту правоохоронними органами були порушені кримінальні справи. Але розслідування їх безпідставно затягувалося, що дозволяло злочинцям, використовуючи корумпованих чиновників, втручатися в розслідування кримінальних справ з метою їх припинення.

Трудовий колектив підтримав начальника порту В. М. Капацину в його бажанні повернути підприємству розкрадені колишніми керівниками порту кошти, як нам здається, 20 мільйонів гривень. 31 серпня цього року портовики вийшли на зібрання-мітинг та звернулися до Генеральної прокуратури України і Міністерства внутрішніх справ України з вимогою розібратися та проінформувати робітників Миколаївського морського торговельного порту щодо результатів розслідування кримінальних справ, порушених за фактами зловживань службовим становищем колишніми керівниками порту.

На жаль, на ці звернення портовики отримали листи, що не дають відповіді на поставлені трудовим колективом запитання. А з Міністерства внутрішніх справ узагалі жодних відповідей не надійшло.

Приблизно за тиждень до замаху Василь Миколайович відкрито заявив, що 9 листопада він планує провести «круглий стіл» за участю представників державних морських портів, ДП «Дельта-лоцман», морських терміналів, агентських та експедиторських компаній. На цьому заході В. М. Капацина мав наміри довести до громадськості факти казнокрадства, корупції, хабарництва, зловживання службовим становищем і обговорити шляхи подальшого розвитку Миколаївського морського регіону.

Але, як ми бачимо, тоді, коли людина займає принципову позицію, а правоохоронні органи роблять відписки або зовсім мовчать, злочинні елементи починають стріляти.

На нашу думку, замах на життя начальника порту — це прямий результат небажання деяких посадовців бути публічно викритими, а також результат бездіяльності та безвідповідальності правоохоронних органів, які розслідують кримінальні справи, порушені за фактами зловживань колишніми керівниками Миколаївського морського торговельного порту та ДП «Дельта-лоцман».

Шановний Вікторе Андрійовичу! Трудовий колектив Миколаївського морського торговельного порту звертається до Вас як до нашої останньої надії, як до Гаранта Конституції України, як до Гаранта прав громадян України та дотримання керівниками усіх рівнів Законів України, які, справді, для всіх є рівними. Ми просимо Вас припинити подібне свавілля бандитів та корупціонерів, розібратися з цією ситуацією та вжити всіх можлих заходів у розшуку виконавців та замовників цього злочину.

Рішення про відкрите звернення до Вас прийнято на розширеному засіданні профспілкового активу та адміністрації ДП «Миколаївський морський торговельний порт» 7 листопада 2005 року.

З повагою,від імені трудового колективу ДП «Миколаївський морський торговельний порт»

Голова профспілкового комітету Л. М. БАЙДЕНКО.

м. Миколаїв

7 листопада 2005 року.