Ранкове і денне засідання 8 листопада

У Верховній Раді відбувся день уряду України, присвячений сучасному станові та перспективам розвитку ринку страхових послуг у нашій державі. Це питання винесено на обговорення парламенту вперше. Як зазначив доповідач — голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Віктор Суслов, страховий ринок — один із найдинамічніших ринків сучасної України. Нині в державі діють 398 страхових компаній, з яких 347 спеціалізуються на ризикових видах страхування, а 51 — на страхуванні життя. За останні п’ять років істотно зросли обсяги страхових платежів та статутні фонди страховиків.

За словами В. Суслова , загальні обсяги активів вітчизняних страхових компаній нині становлять понад 18 млрд. грн., однак потенціал страхового ринку реалізовано ще не повністю. Одна з основних проблем — використання механізмів страхування задля вивезення українського капіталу за кордон. Доповідач повідомив, що торік завдяки зусиллям уряду було припинено низку схем вивезення коштів за кордон. Цей напівкримінальний бізнес оцінюється у 400 млн. доларів на рік. Тому унеможливлення використання страхової системи в сумнівних операціях є одним із завдань Кабінету Міністрів. За останні два роки в результаті взаємодії зі службами фінансового нагляду інших країн Держфінанспослуг зобов’язав страховиків України розірвати договори перестрахування з цілою низкою іноземних компаній, які провадили свою діяльність без ліцензій та за якими не здійснювали державний нагляд. У результаті, зокрема, 52 вітчизняні страхові компанії розірвали угоди перестрахування з латвійськими та литовськими компаніями, які не перебувають під державним наглядом.

Ще однією проблемою вітчизняного ринку страхування є слабо налагоджена система захисту прав споживачів страхових послуг. На думку Держкомісії, для дієвого захисту прав застрахованих осіб доцільно створити у нашій державі інститут третейського суду чи посади омбудсмена зі страхових послуг. Нині лунає багато пропозицій про запровадження нових видів страхування. Однак через недорозвинутість вітчизняного страхового ринку, на думку В. Суслова, введення нових видів страхування сьогодні недоцільне.

Під час обговорення доповіді голови Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг депутати зазначали, що урядові дещо вдалося змінити негативні тенденції, які переважали у розвитку страхування протягом попередніх п’яти років. Відбулися позитивні зрушення: значно зріс рівень страхових виплат у першому півріччі 2005 року, припинено відплив капіталу за кордон за операціями перестрахування тощо. Позитивними зрушеннями в розвитку страхового ринку та його наближенні до рівня європейських країн, на думку парламентаріїв, стало також запровадження обов’язкового страхування власників автомобілів та зростання обсягів страхування життя. У 2005 році уряд затвердив Концепцію розвитку страхового ринку України до 2010 року, яка є результатом співпраці між Держфінанспослуг, Лігою страхових організацій України, науковцями та провідними міжнародними експертами у цій сфері. Однак, наголосив співдоповідач, голова Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергій Буряк, низку питань ще не вирішено, і вони потребують уважного вивчення. У проекті парламентської постанови за підсумками дня уряду, зокрема, пропоновано внести на розгляд Верховної Ради законопроекти про внесення змін до Закону «Про страхування», щодо повноважень у сфері регулювання ринків фінансових послуг, до деяких законів України щодо обов’язкового страхування та до деяких законодавчих актів щодо заміни обов’язкового державного страхування безпосередніми виплатами з держбюджету. А також внести зміни до закону про державну підтримку сільського господарства України, якими передбачити розширення та уточнення переліку страхових ризиків та визначити дієвий механізм надання субсидій із держбюджету на часткову компенсацію страхових платежів для реального запровадження страхування ризиків в аграрному секторі. Для покращення захисту прав споживачів страхових послуг парламент пропонує Держкомітету разом із професійними об’єднаннями страховиків у тримісячний термін розробити механізм досудового розгляду справ у сфері страхування.