Учора Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов провів зустріч із головою Місії Бюро демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ зі спостереження за достроковими виборами Президента України Таною де Зулуета (на знімку).

Зокрема, сторони обговорили питання майбутніх президентських виборів в Україні та взаємодії між спостерігачами та органами державної влади щодо забезпечення їхньої безпеки та ефективної роботи.

За словами Олександра Турчинова, з проведенням виборів глави держави 25 травня завершиться процес повного формування системи влади в нашій країні.

Він наголосив, що найбільші проблеми із голосуванням у день волевиявлення будуть на території Автономної Республіки Крим, яка повністю окупована російськими військовими.

«Але ЦВК робить усе можливе, щоб жителі Криму могли проголосувати на материковій частині України», — сказав Голова Верховної Ради, підкресливши, що насамперед це стосується Херсонської області, котра межує з Кримом, «або на свій розсуд мешканці півострова зможуть проголосувати в інших регіонах країни».

Окрім того, керівник парламенту зазначив, що досить складною залишається ситуація в деяких місцях Луганської і Донецької областей, «де терористи намагаються захоплювати виборчі комісії, шантажувати громадян та робити все для того, щоб не дати можливості провести прозорі та чесні вибори».

«Але ці локальні провокації не вплинуть на загальний результат виборів по країні», — зазначив Олександр Турчинов, наголосивши: влада робить усе, щоб наші громадяни могли проголосувати у всіх регіонах України.

У цьому контексті, додав він, влада зацікавлена у співпраці зі спостерігачами місії ОБСЄ.

У свою чергу Тана де Зулуета наголосила, що нинішня місія — найбільша за всю історію виборів в Україні.

«Вдячні вам за завчасне запрошення. Це дало змогу вже з 20 березня розпочати свою роботу ста довгостроковим спостерігачам», — сказала вона, додавши, що завтра відбудеться зустріч керівництва місії  із 900 короткотерміновими спостерігачами. А в день виборів до місії долучаться ще близько 200 європейських парламентаріїв.

«Для нас надзвичайно важливе питання проведення виборів в Україні», — підкреслила Тана де Зулуета.

За її словами, місія прагне того, щоб «спостерігачі були присутні у всіх місцях, де відбуватиметься голосування».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.