Гуляють державні гектари

Тільки 128 тисяч гектарів ріллі зі 164,1 тисячі земель державної власності, або 78,5 відсотка, передано в області у користування на правах оренди. Решта площ гуляє невідомо де і під чию дудку.

Втім, прискіпливим стражам закону не становить особливих труднощів з’ясувати, що частина земель запасу та резерву «безкорисливо» віддана для ведення товарного виробництва або ж використовується без правовстановлюючих документів. Є ділянки, де в бур’янах виють вовки, — їх не засівають роками.

За інформацією начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Володимира Кулеші, через значні порушення закону в царині землекористування до бюджету не надійшло два мільйони гривень. Найгірший стан з оформленням договорів земельної оренди у Черкаському, Чигиринському та Канівському районах. Загалом втрати від заборгованості за оренду державних ланів становлять 9,3 мільйона гривень.

Лідія ТИТАРЕНКО.

Черкаська область.

Щоб хліб не дорожчав

Тарифи на зберігання, очищення та сушіння зерна знизили вісім хлібоприймальних підприємств Вінниччини.

Фахівці обласного територіального управління Антимонопольного комітету України після перевірки встановили збільшення порівняно з минулим роком вартості послуг на згаданих підприємствах у середньому на 15—20 відсотків, а подекуди були ще вищі. Тож у подальшому це могло позначитися на ціні хліба. Довівши економічну безпідставність накручування цін, керівникам підприємств було рекомендовано привести тарифи у відповідність з витратами на надані послуги. Подешевшали також роботи з відвантаження зерна на залізничний транспорт.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.

У нашу свинячу справу втрутилися німці та англійці

Компанія «СТІОМІ-Холдинг» розпочала спорудження свинокомплексу, де відгодовуватимуть до ста п’ятдесяти тисяч голів свиней на рік. До його складу увійдуть генетико-селекційний підрозділ, репродуктор, відгодівельний цех, комбікормовий завод та завод з переробки ріпаку. Загальна вартість проекту — близько двадцяти п’яти мільйонів євро. Інвестиційними та виробничими партнерами української компанії стали відомі англійські та німецькі фірми.

Ірина КОЗАК

Хмельницька область.Наша скарбничка

Саме так тепло відгукуються про Хмельницьку регіональну філію АБ «Укоопспілка» його клієнти. Насамперед тому, що до банку зросла довіра тих, з ким він працює. Тут не тільки швидко оформлять кредит, а й запропонують майже вдвічі нижчі тарифи за касове обслуговування, підкажуть новачкам, як орієнтуватися в бурхливому морі фінансів, втримають, коли це потрібно, від помилкових кроків.

А ще АБ «Укоопспілка» пропонує різні соціальні програми для тих, хто не може похвалитись великими статками. Скажімо, процентна ставка вкладів, які роблять пенсіонери, автоматично підвищується на один відсоток. Узагалі до людей похилого віку тут особливе ставлення: кожному зателефонують додому, нагадають про стан його рахунку, про те, що вже можна зняти відсотки або необхідно переоформити договір.

Переконатись у тому, що цей банк може бути щирим і милосердним і йому можна довіряти, мала можливість і наша газета. Свого часу ми розповіли на сторінках «Голосу України» про родину інвалідів, котра не мала свого житла. Директор банку Тамара Коваль виділила кошти для його купівлі, допомогла родині перебратись і оселитись у новому помешканні.

А тепер Тамара Михайлівна запропонувала для нашої читацької лотереї три грошові премії по п’ятдесят гривень. Ті, хто отримає їх, за бажання можуть стати клієнтом АБ «Укоопспілка».

Ірина КОЗАК.

Хмельницький.