За програмою ЮНЕСКО

Житомирська гуманітарна гімназія № 23 відзначає потрійний ювілей — 85 років з часу заснування, п’ять років надання статусу гімназії і 20 років членства в проекті асоційованих шкіл ЮНЕСКО. На свято прибули 34 команди з різних навчальних закладів України, які теж співпрацюють з ЮНЕСКО. Під час всеукраїнської конференції «Європейський вимір України очима молоді» вони взяли участь в обговоренні актуальних питань національної політики, економіки, екології. На прес-конференції науковців біля мікрофонів в актовому залі вишикувалися черги зі школярів, які бажали висловитися або поставити запитання . Маститі професори після спілкування зі школярами дійшли висновку: якщо старше покоління з острахом сприймає курс на євроінтеграцію, то молодь не мислить майбутнього України без повноправного членства в об’єднаній Європі.

Олексій КАВУН.

Пам’ятник Іванові Мазепі: Полтава просить підмоги

Діяльність гетьмана Івана Мазепи тісно пов’язана з Полтавщиною. Почасти це найтрагічніші сторінки в житті великого українця, та полтавці вважають, що й тут давно вже настав час пошанувати палкого борця за незалежність України. Так, цього року виконавчий комітет Полтавської міської ради провів конкурс на кращу пропозицію зі створення пам’ятника Іванові Мазепі. Однак, за визнанням компетентного журі, жоден з поданих проектів повною мірою не задовольнив умов конкурсу. Тому міськвиконком прийняв рішення про проведення всеукраїнського відкритого конкурсу на ескізне вирішення пам’ятника Івану Мазепі.

Як повідомили кореспондентові «Голосу України» у прес-службі міської ради, мета конкурсу — визначити кращу ідею пам’ятника І. Мазепі та його ідейно-просторову концепцію. На конкурс подавати ескізні пропозиції з урахуванням архітектурного оточення і містобудівної ситуації. З огляду на підсумки попереднього конкурсу рекомендовано такі ділянки для розміщення пам’ятника: вул. Шведська Могила (напроти музею «Поле Полтавської битви), перехрестя вулиць Зіньківської і Шведська Могила; вул. Жовтнева (початок Каштанової алеї). Ескізний проект подавати у такому складі: ситуаційний план, генеральний план ділянки з розміщенням на ній пам’ятника (М 1:500), план і фасади пам’ятника, розгортки за основними напрямками прилеглих вулиць, перспектива чи макет, пояснювальна записка. Проекти з пояснювальними записками подавати під девізами.

Конкурсні матеріали в міськраді (м. Полтава, вул. Жовтнева, 36, кімн.103, тел.2-15-67) чекають не пізніше 10 грудня 2005 року, а для переможців встановлено три грошові премії.

Вл. інф.