Після прийняття рішення про скасування пільгового режиму на територіях пріоритетного розвитку (ТПР) із спеціальним режимом інвестиційної діяльності інвестори, що вже сьогодні готові були до реалізації вигідних для економіки України інвестиційних проектів, перейшли до складання валіз. Цим рішенням завдано катастрофічного за наслідками удару інвестиційному клімату та іміджу держави.

У зв’язку з цим наведу приклад. Так, на території пріоритетного розвитку у Волинській області із спеціальним режимом інвестиційної діяльності, що у місті Нововолинську, припиняються інвестиції на загальну суму 94,4 млн. грн., з них 19 млн. грн. —іноземні, відповідно ліквідуються 1325 робочих місць, втрати бюджетів усіх рівнів сягатимуть 13,6 млн. грн. на рік. Водночас до судів усіх рівнів надійшло 63 позови на суму 128 млн. грн.

Фракція ПППУ звертає увагу на те, що для Нововолинська, де закриття шести копалень вивільнює близько тисячі працівників, створює критичну ситуацію, встановлення в регіоні території пріоритетного розвитку — майже єдина надія на виживання. У зв’язку з чим місто Нововолинськ та селище Жовтневе вже отримали статус депресивного регіону. Масове скорочення робочих місць на підприємствах-суб’єктах ТПР, а також працівників будівельної індустрії, які проводять роботи з реконструкції об’єктів виробництва, призведе до соціально-економічної дестабілізації у місті. За розрахунками міської ради, створення аналогічної кількості нових робочих місць із бюджету держави потребуватиме понад 15 млн. грн.

Зазначимо, що підприємства-суб’єкти ТПР у 2004 році виробили 74% випущеної у місті промислової продукції. Міський бюджет у подальшому недоотримає в середньому майже 3 млн. грн. на рік. Розмір середньої заробітної плати населення міста може знизитися з 517,2 грн. до 400 грн.

Позови до судів на виконком Нововолинської міської ради, що є однією із сторін, яка укладає договір-контракт на реалізацію інвестпроекту, призведуть до блокування рахунків виконавчого комітету, звідси прогнозується зубожіння населення через невиплату заробітної плати працівникам бюджетних установ: медпрацівникам, освітянам, працівникам культури, комунальної сфери тощо.

Фракція ПППУ звертається до уряду України з вимогою допомогти у відновленні пільгового режиму на території пріоритетного розвитку у Волинській області зі спеціальним режимом інвестиційної діяльності для промисловості міста Нововолинська, що дасть змогу стабілізувати інвестиційний клімат у волинському регіоні та зберегти робочі місця.

Віталій МАЙКО, уповноважений представник фракції ПППУ, народний депутат України.