Звільнили у зв’язку з переходом на іншу роботу

Президент Віктор Ющенко звільнив глав Запорізької обласної державної адміністрації Юрія Артеменка і Луганської облдержадміністрації Олексія Данілова. Про це повідомила в інтерв’ю журналістам прес-секретар Президента Ірина Геращенко. «Президент України підписав укази про звільнення глав Запорізької і Луганської областей у зв’язку з переходом на іншу роботу. Панові Артеменку і панові Данілову будуть запропоновані інші посади у виконавчій владі», — сказала вона.

Комунальні тарифи мають затверджувати ради

Комітет ВР з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку рекомендує прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямований на усунення суперечностей між органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади. Зміни стосуються чіткого розмежування повноважень в частині затвердження тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, централізованого опалення, вивезення побутових відходів. Зокрема, пропонується надати право виконавчим комітетам сільських, селищних і міських рад готувати пропозиції відповідній раді щодо зміни та розміру тарифів на житлово-комунальні послуги, що надаються підприємствами незалежно від форм власності (окрім спільної власності територіальних громад), а відповідній раді —право затверджувати ці тарифи. Це дасть змогу під час формування тарифів об’єктивно враховувати місцеві особливості відповідного населеного пункту. Законопроектом також передбачено здійснення контрольних функцій з боку місцевих державних адміністрацій за встановленням тарифів на житлово-комунальні послуги. Реалізація цього законодавчого акта потребуватиме перерозподілу бюджетних коштів на виконання повноважень із встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення, централізованого опалення, вивезення побутових відходів; норм їх споживання та нормативів втрат води і тепла в мережах між місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування. Комітет вважає, що прийняття закону поліпшить якість роботи із формування та розрахунку тарифів.

Комітет ВР у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів розглянув проект закону про внесення змін до статті 37 Закону України «Про державну службу» (стосовно пенсійного забезпечення державних службовців, визнаних інвалідами), поданий народними депутатами Валерієм Сушкевичем та Михайлом Волинцем. Цим законопроектом пропонується поширити право на призначення пенсії з інвалідності за нормами Закону України «Про державну службу» на державних службовців, що визнані інвалідами до прийняття їх на державну службу та мають відповідний стаж такої служби. Крім того, проект урегульовує деякі питання щодо строків виплати пенсії з інвалідності в разі зміни групи інвалідності або відновлення працездатності. Комітет, загалом підтримуючи законодавчу ініціативу поліпшення пенсійного забезпечення інвалідів, висловлює певний сумнів, чи відповідає конституційному принципу рівності вимога про наявність в інваліда 15 років стажу державної служби, оскільки за чинною нормою для призначення такої пенсії інваліду необхідно мати лише 10 років, повідомляє Інформуправління ВР.

Демократія починається із судів

На вчорашній прес-конференції народний депутат Юрій Кармазін  заявив про необхідність створення громадської ініціативи «За чесну владу!».

Вона, за словами народного обранця, не шантажуватиме владу, а показуватиме керівництву держави справжнє обличчя представників Феміди. Бо саме із судів починається розбудова демократії. «Ми хочемо, щоб перед тим, як прийняти рішення, кожен із суддів відчував справжню відповідальність перед народом України», — зазначив народний депутат.

А першочерговим завданням громадської ініціативи, пообіцяв Юрій Кармазін, буде викорінення корупції у Вищому Господарському суді Україні.

Вл. інф.