Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 15-й тур. 7 листопада.

«Кривбас» — «Дніпро». 2:2. 8 000 глядачів. Голи: Гігіадзе, 56, Адієв, 73 — Русол, 4, Михайленко, 18.

«Шахтар» — «Динамо». 0:1. Гол: Ребров, 74.

«Шахтар»: Шутков, Срна (Жадсон, 70), Толга, Левандовський, Шевчук, Тимощук, Дуляй, Матузалем, Елано (Фернандіньйо, 82), Брандао, Воробей (Маріка, 66). Тренер — Мірча Луческу.

«Динамо»: Шовковський, Ель Каддурі, Федоров (Саблич, 40), Ващук, Родріго, Юссуф, Гусєв, Діого Рінкон, Белькевич (Ротань, 65), Ребров, Клебер (Шацьких, 84). В. о. тренера — Анатолій Дем’яненко.

Арбітр — Андрій Шандор (Львів).

Донецьк. РСК «Олімпійський». 25 500 глядачів.

Донецька помаранчева і зовсім мирна «Велика Берта» (таку назву мала справжня далекобійна гармата в кайзерівській армії часів першої світової війни) цього разу не зробила жодного пострілу. Не було приводу, бо «Шахтар» засмутив своїх численних прихильників і поступився вдома головному конкуренту, не забивши жодного м’яча.

Не можна звинувачувати господарів в небажанні боротися, перемогти. Але тренерський штаб «Динамо» застосував ефективнішу тактику, яка й привела киян до перемоги. В першому таймі була помітна перевага біло-синіх. І вони мали кілька нагод відзначитися. Але зробили це після перерви, коли вже помаранчеві володіли ініціативою. Сергій Ребров, отримавши передачу від невтомного Клебера, лівою влучно пробив у дальній кут воріт «Шахтаря». І «Динамо» стало осіннім чемпіоном!

Анатолій Дем’яненко:

— Зустрічі «Шахтаря» і «Динамо» завжди відзначаються непримиренністю. Мої футболісти мене порадували, зігравши дисципліновано, як і вимагали від них.

— Гра трьома оборонцями, либонь, свідчення того, що ви побоювалися суперника і налаштовувалися на нічию?

— Не має значення, скількома оборонцями і нападниками грати. А от взаємозамінності від своїх гравців вимагав, щоб було більше атак із глибини поля.

— Ви сказали після закінчення матчу, що «Динамо» перемогло завдяки кращій тактиці. Отож Луческу вас нічим не здивував?

— Скажу одне: ми дуже серйозно й ретельно готувалися до цього поєдинку. І намагалися так побудувати свої дії, щоб перемогти. А давати оцінку своєму колезі — некоректно.

Мірча Луческу:

— Це був матч, у якому виграла команда, що була «свіжіша». Ми почали непереконливо. Хоча на другій хвилині в Матузалема була чудова можливість забити м’яча. У першому таймі суперник мав перевагу, був агресивнішим, швидшим за нас, частіше з’являвся в нашому штрафному майданчику. Так, гості заслуговували забити. У другому — вже ми більше контролювали гру. Та на завершальній стадії нам забракло кондицій. Елано двічі запізнювався з останньою передачею. Відчувалося, що Матузалем втомлений після важкого матчу з «Штутгартом» і до кінця зустрічі виснажився вкрай. Після успіху в тому поєдинку ми були до деякої міри розслаблені, а наш суперник виявився зібранішим.

Сьогодні «Динамо» перемогло, а нам залишається виграти в нього у матчі-відповіді в Києві. Грати вдома з таким суперником набагато складніше, ніж на виїзді. Вітаю «Динамо» із завоюванням трьох очок.

— Тактика «Динамо» була для вас несподіваною?

— У першій половині «Динамо» надійно закрило наші фланги, заблокувало зону, де грав Тимощук. Рінкон тепер у добрій формі. Кілька разів він отримував м’яча у вільній зоні. І його ніхто не прикривав. Після відпочинку ми внесли корективи, грали краще від суперника. Але, повторюю, він був свіжіший від нас, що й позначилося на результаті. Було видно, що кияни серйозно готувалися. І скористалися з того, що ми не відновилися. Зокрема, Матузалем, про якого вже згадував. Він зіграв сьогодні одну із найслабших своїх ігор. Та найбільшої помилки припустився я, бо відповідаю за результат. Можливо, потрібно було почати матч із Рацом у складі...