Чи можу я як житель міста отримати безоплатно у власність земельну ділянку на території села для будівництва житлового будинку?

Олексій Головко.

Житомирська область.

Земельним кодексом передбачено, що право власності на землю громадян набувається, зокрема, шляхом безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації. Передача земельних ділянок у власність громадянам здійснюється за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування за місцем знаходження земельної ділянки в межах їх повноважень. Тобто у разі, якщо ви бажаєте отримати у власність ділянку, яка перебуває у державній власності, вам слід подати заяву про це до відповідної районної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрації. А якщо земельна ділянка перебуває у комунальній власності, питання про її передачу у власність вирішуватиме сільська рада. У заяві зазначаються бажані розміри та мета використання земельної ділянки. При цьому, згідно з визначеними Земельним кодексом нормами безоплатної передачі земельних ділянок у власність громадянам для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), у селах надається земельна ділянка у розмірі не більш як 0,25 гектара.

Жодних обмежень щодо місця проживання громадянина, який виявив бажання отримати безоплатно у власність земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку Земельний кодекс не містить. Проте кожен громадянин може скористатися правом одержати безоплатно у власність земельну ділянку тільки один раз з кожного виду використання. Тобто, якщо ви вже отримали у власність земельну ділянку для будівництва та обслуговування житлового будинку за місцем вашого нинішнього проживання, то вдруге скористатися цим правом вже не можете. Крім того, зрозуміло, що сільська рада чи місцева державна адміністрація можуть передати вам земельну ділянку з фонду належних їм земель лише в разі наявності у них таких земельних ділянок.

Наталя Віламова, юрист.