Цьому незвичайному зоологічному парку, що розкинувся на 286 гектарах у запорізькому степу, немає і п’ятнадцяти, а слава про нього поширилася така, наче йому всі сто п’ятдесят.

Створювався цей унікальний парк майже як у казці. Кілька ентузіастів, шанувальників живої природи, на початку дев’яностих на базі тодішнього запорізького ВО «АвтоЗАЗ» у селі Тернувате Новомиколаївського району вирішили створити незвичайний структурний підрозділ —зоологічний парк, і розводити там рідкісних і вимираючих тварин, занесених до Червоної книги. До того ж утримувати їх у напіввільному режимі, на відміну від змішаного — вольєрного і напіввільного.

Для початку вони придбали кілька бізонів, коней Пржевальського, туркменських куланів, плямистих і благородних оленів. Потім розширили популяцію тварин, після чого почали продавати і дарувати багатьом зоопаркам і просто паркам. Вихованці тернуватського зоопарку добре прижилися і в деяких областях Російської Федерації. Ось що з цього приводу каже беззмінний директор «Таврії» Григорій Ніконенко (на знімку знизу ліворуч):

— Щороку ми намагаємося поповнювати парк новими тваринами. Хоча вже мали своїх бізонів, 35 коней Пржевальського, до десятка куланів і благородних оленів, більш як 25 плямистих оленів, усе-таки вирішили кілька років тому завести і європейських ланей та муфлонів. Тварини добре прижилися. Нині поголів’я європейської лані, наприклад, із завезених 20 розрослося до 50. Крім того, ми вже продали їх 70 голів. А поголів’я муфлона довели до 80...

Чимало уваги приділяють тут і рибному господарству. У ставках на 9,8 га вирощують карася, коропа, пеленгаса, окуня і товстолобика. Дуже важливо, що все це клопітливе господарство обслуговує трохи більш як десять людей — ветлікарі, лісники, рибоводи, звірівники, водії.

Самій «Таврії», без допомоги заводчан, поки що не вижити. Ось чому тернуватці особливо вдячні акціонерам за виділені підприємством 262 тис. грн. на утримання парку. І передусім голові правління ЗАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» Миколі Євдокименку, народному депутату України Таріелу Васадзе.

Парк росте і розвивається. Щорік він приймає до тисячі заводчан. Усіх зазвичай пригощають фірмовою юшкою. Вартість відвідування для працівника підприємства —8,5 гривні. Звісно, хочеться, щоб на території парку було створено умови для комфортнішого проживання відпочивальників. Отож і думають у перспективі звести тут гостиний дім, кілька котеджів з усіма зручностями. Так, щоб не зашкодити живій природі.

Запоріжжя.