Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України

В Україні сталася нечувана для європейської цивілізованої судової практики подія: Центральна виборча комісія відмовилася виконати ухвали Європейського суду з прав людини і Верховного Суду України і не зареєструвала Миколу Мельниченка як кандидата в народні депутати України від Соціалістичної партії України. Таким чином центральний орган влади, яким є Центрвиборчком, виставив на міжнародний осуд і посміховисько Україну як державу і виключив її з кола європейських правових держав, наразив на серйозні міжнародні санкції і недовіру світової спільноти.

Причини такого рішення Центрвиборчкому зрозумілі. Деякі державні зверхники, недобитки кучмівського режиму, як вогню, бояться появи Миколи Мельниченка в Україні, та ще в ролі народного депутата, оскільки він є більш ніж авторитетним обвинувачем і свідком їхніх злодіянь на самій вершині державної влади. Проте міжнародне і вітчизняне право — на боці опального майора, і це переконливо доведено розглядом його справи як у Європейському суді з прав людини, так і в найвищій судовій інстанції нашої держави. Тому більш ніж дивною видається солідарність ЦВК з тими, хто діє проти закону, проти права, зрештою, проти гідності людини і громадянина, з тими, хто розвалив економіку України, привів її до моральної деградації, пішов на страхітливі злочини в ім’я збереження свого кривавого режиму і чиї недостойні цивілізованого суспільства діяння зафіксував Микола Мельниченко.

Рішення Центральної виборчої комісії з відмовою у реєстрації Миколи Мельниченка, безумовно, має бути скасоване Верховним Судом як таке, що кидає виклик європейському праву і європейському вибору України.

Ми вимагаємо від Президента України виступити дієвим гарантом як конституційного права Миколи Мельниченка бути суб’єктом виборчого права, так і неухильного виконання міжнародних зобов’язань України, зокрема перед Радою Європи, тих правових засад, на яких Україна стала суб’єктом міжнародного права в Європейському суді з прав людини.

Олександр МОРОЗ, керівник фракції СПУ.

Друкується в рахунок квоти фракції СПУ у Верховній Раді.