У проекті бюджету-2006 враховані не всі проблеми освіти і науки. Це зазначив профільний комітет Верховної Ради.

Народні депутати — члени комітету — не раз наголошували, що під час доопрацювання проекту бюджету треба привернути увагу до питання підвищення середньої заробітної плати педагогічних та науково-педагогічних працівників до рівня, що відповідатиме рівню країн Європейського союзу; збільшення видатків на матеріально-технічне оснащення навчальних закладів, зокрема, на модернізацію кабінетів загальноосвітніх навчальних закладів та лабораторій вищих навчальних закладів. Стосовно галузі науки, то, на думку народних депутатів, треба спрямувати зусилля на досягнення рівня високорозвинених держав у модернізації науково-дослідних лабораторій провідних наукових шкіл країни, насамперед — Національної академії наук та національних університетів.

Отже, комітет рекомендував народним обранцям відхилити зазначений проект постанови.

Члени комітету обговорили проект закону про внесення змін до Закону України «Про спеціальний режим інвестиційної та інноваційної діяльності технологічних парків» (щодо субсидіювання).

Ним пропоновано нову редакцію чинного закону, якою передбачено надання широкої державної підтримки для реалізації інвестиційних проектів технологічних парків.

Одна з визначальних ідей полягає у запровадженні системи надання технопаркам цільових субсидій. Пропонується нараховані суми податку на прибуток, податку на додану вартість, митних зборів, які й формують фонд цільових субсидій технопарку, спрямовувати на спеціальні рахунки технологічних парків. Проект визначає порядок амортизації їх основних фондів.

З огляду на стратегічну важливість інноваційного розвитку країни Комітет з питань науки і освіти доопрацював проект з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів законодавчої ініціативи та рекомендував Верховній Раді прийняти його в цілому як закон.

Комітет, заслухавши інформацію голови підкомітету з питань інформатизації Михайла Родіонова про рекомендації парламентських слухань з питань розвитку інформаційного суспільства в Україні, які були висловлені учасниками парламентських слухань та доопрацьовані з урахуванням зауважень та пропозицій, схвалив відповідний проект постанови та вирішив внести її на розгляд Верховної Ради для прийняття за основу та в цілому.

Наталя ГРЕК, Іван ІЛЛЯШ.