На парламентських виборах в Азербайджані перемогли провладні кандидати. За попередніми даними ЦВК, більше половини місць у Міллі Меджлісі належатиме представникам партії «Новий Азербайджан». Мандат у законодавчий орган країни одержала і дружина президента Мехріба Алієва. Опозиційний блок «Азадлик», за попереднім повідомленням ЦВК, буде представлений лише шістьма особами. Два мандати поки що належать «новим політикам» і один — лібералам.

У день голосування президент Ільхам Алієв ще раз запевнив присутніх, що він, як ніхто, зацікавлений у демократичних, чесних і прозорих виборах і зробив як глава держави для цього все можливе. Це, але в лапках, підтверджують лідери опозиції. За їх спостереженням, таких брудних виборів у новітній історії Азербайджану ще не було.

Опозиція вже повідомила про п’ять тисяч порушень, зафіксованих під час голосування. Зокрема: маркери, на які так сподівалися усі зацікавлені в демократичних виборах, зіграли в них підступну роль. На багатьох дільницях чорнило для них виявилося дефіцитом, а на інших — воно легко змивалося водою, що дало можливість вдатися до знайомої нам «каруселі».

У міжнародних спостерігачів позиції різні. Представники СНД поквапилися заявити про небачену чесність виборів ще далеко до закриття виборчих дільниць. На час, коли диктуються ці рядки, ще невідома офіційна колективна думка місії ОБСЄ.

За особистим спостереженням, на кількох дільницях, справді важко назвати чесною процедурою цілком конкретний тиск членів дільничної комісії на своїх колег і спростерігачів від опозиції: відсторонення їх від виконання обов’язків, вкидання бюлетенів пачками перед «носом» міжнародних спостерігачів і пропуск до виборчих скриньок без маркерного контролю.

Президент Ільхам Алієв запевнив журналістів, що нормально відбулися не тільки самі вибори, а й попередня кампанія. Минулої п’ятниці, в останній агітаційний день, у Баку був мітинг прихильників влади (опозиції, до речі, не дозволили аналогічний захід, і вона не знехтувала заборону: оскільки боялася сутичок і відмови влади від виборів взагалі). Всі місцеві телеканали крутили його до 24-ї години за принципом замкненого кола — як тільки закінчувався показ останнього промовця, знову пускали першого. А майже о 24-й годині президент назвав одного з лідерів опозиції Расула Гулієва міжнародним мафіозі. На цьому «агітація» завершилася.

У суботу з аеропорту не випустили цілу групу прибулих на вибори українських журналістів, в тому числі директора Міжнародного інститутут демократії Сергія Тарана, з причин, незрозумілих для демократії, але вичерпних для її місцевого варіанта — як осіб, небажаних в демократичному Азербайджані.

Опозиція вже заявила про намір оспорити результати виборів у законному порядку і закликала народ до мирних акцій протесту. На слові «мирних» голова Народного фронту Алі Керимли наголошує особливо твердо, оскільки «Азадлик» проти будь-яких підстав для пролиття крові». А що демократична влада може вдатися до застосування сили, не сумніваються навіть нейтральні співрозмовники. Масові акції протесту починаються в Баку 9 листопада

Баку (телефоном).

P.S. Відповідно до підсумкової заяви місії спостерігачів

ОБСЄ вибори в Азербайджані не відповідали більшості міжнародних стандартів, передає «Газета. Ru».

«Хоча під час передвиборної агітації було відзначено деяке поліпшення, головні аспекти процесу, зокрема, проблеми з реєстрацією виборців та обмеження на свободу зборів, були порушені в період виборів», — зазначається в підсумковій заяві.

***

Тим часом, як передає інформагентство «Тренд», аналітики маловідомого у світі (але знайомого українцям по президентських виборах-2004) Американського демократичного центру та Лондонського міжнародного інституту демократії на прес-конференції в Баку заявили, що вибори пройшли на високому рівні. Керівник відділу стратегічних досліджень якоїсь Американської міжнародної асоціації доктор Д. Вуданськи зазначив, що «вибори в Азербайджані пройшли демократично, як і в інших країнах, і не підлягає сумніву, що вони пройшли відкрито на 100 відсотків». Аналітик Американського демократичного інституту Д. Радишевськи відзначив, що вибори в Азербайджані відбулися в рамках міжнародних стандартів.

***

Україна стурбована тим, що 16 спостерігачів, які прямували на вибори в Азербайджан, були депортовані з цієї країни. Про це заявив керівник прес-служби Міністерства закордонних справ Василь Філіпчук, повідомляє «Інтерфакс—Україна». На думку МЗС, прецедент створює недоброзичливу атмосферу у двосторонніх відносинах. У свою чергу Азербайджан пояснює відмову у в’їзді тим, що ці люди не мали статусу спостерігача за парламентськими виборами й підозрювалися у втручанні у внутрішні справи країни, повідомив посол Азербайджану в Україні Талят Алієв. Водночас посол повідомив, що Президент Віктор Ющенко відвідає з державним візитом Азербайджан у другій половині листопада.