Коли на черговій сесії одеський міський голова Едуард Гурвіц вніс пропозицію про розформування постійної комісії міськради з архітектури, будівництва і земельних правовідносин, багато депутатів були приголомшені. І було чого — зі ста депутатів міськради 21 працював саме в цій комісії.

— За участі цієї комісії в Одесі знищувалася курортно-рекреаційна зона, зникали санаторії і будинки відпочинку, у прибережній зоні виростали особняки, а доступ одеситів до моря практично став неможливим, — казав Гурвіц. — І я дуже сподіваюся, що в новому складі комісії будуть не бізнесмени, які займаються будівництвом, а лікарі та вчителі, котрі не мають свого «інтересу» в земельному питанні.

Насилу, проте рішення про розформування постійної комісії з архітектури, будівництва і земельних правовідносин було прийнято.

За сім років в Одесі безповоротно втрачено 70 гектарів курортно-рекреаційних і паркових земель. А до міського бюджету від продажу землі потрапили лічені копійки. На цей рік у міському бюджеті заплановано надходження 100 мільйонів гривень від продажу землі несільськогосподарського призначення. На сьогодні надійшло трохи більш як 10 мільйонів гривень. Що відбувається із земельним питанням в Одесі? Невже підприємців не цікавить можливість інвестування в туристичний, готельний, розважальний бізнес?

— Ще й як цікавить, — розповіла «Голосу України» начальник управління земельних ресурсів Одеської міської ради Ірина Коврижних. — Не зацікавлена була в поповненні скарбниці за рахунок продажу землі колишня міська влада. Вона просто-напросто безплатно дарувала її «потрібним» людям — чиновникам з Києва, прокурорам, суддям, працівникам міліції.

З приходом до керівництва містом Гурвіца та його команди було прийнято рішення кардинально переглянути ставлення до продажу землі. Що вже зроблено? По-перше, на сесії міськради затверджено перелік 38 земельних ділянок, що підлягають продажу на аукціонах у 2005—2006 роках. До речі, Одеса — одне з небагатьох міст в Україні, де досі не проводився ні один земельний аукціон. По-друге, прокуратура Одеської області прийняла постанову про накладання арешту на майно, що належить і раніше належало дочірньому підприємству ЗАТ «Укрпрофоздоровниця». У списку заарештованих майно і земельні ділянки санаторіїв «Лермонтовський», імені Горького, «Примор’я», імені Чувиріна, пансіонатів «Мирний» і «Маяк». Арешт здійснено у рамках кримінальної справи № 051200500049. Тобто припинено механізм розбазарювання курортних земель, що тривав сім років. Він досить простий — спочатку корпуси санаторіїв доводили до цілковитої руйнації. Потім з’являвся покупець, який купував ці руїни. Затим депутати міськради давали «добро» на відвід землі в колишніх санаторіях. Руїни будинків знищували, відведена земля нарізалася на ділянки і продавалася за ринковою ціною. А вона в курортній зоні Аркадія така — одна сотка коштує від 20 до 50 тисяч доларів.

Перший земельний аукціон в Одесі плановано провести у грудні. А всього від продажу земельних ділянок міськрада сподівається виручити 216 мільйонів гривень, що становить п’яту частину одеського бюджету.

До речі, проведення земельних аукціонів зустріло різкий опір з боку деяких впливових депутатів міськради. Мотиви їхнього поводження на сесії більш ніж зрозумілі — саме вони займаються будівництвом у різних районах міста, саме фірмам, якими вони керують, і діставалися за символічними цінами ласі шматочки землі, що є власністю територіальної громади.

Земельне питання в Одесі сьогодні опинилося в епіцентрі громадського життя. Городяни з подивом довідалися, що колишня влада так і не спромоглася провести інвентаризацію земель Одеси, зробити її кадастрову оцінку. Сьогодні цими питаннями займається управління земельних ресурсів Одеської міської ради.

— Ми абсолютно впевнені, — каже перший заступник одеського міського голови Анатолій Ворохаєв, — що у результаті інвентаризації виявляться й «таємні земельні заначки» колишньої влади, і земля, за використання якої не платиться земельний податок. Приміром, інвентаризація з’ясувала, що 60 гектарів землі, на яких розташовані трансформаторні підстанції, ЛЕП, що належать ВАТ «Одесаобленерго», використовувалися геть безплатно, не приносячи в міський бюджет жодної копійки. Переконаний, що до завершення інвентаризації кількість «гуляючих» гектарів одеської землі значно зросте.

Чи відбудеться перший в Одесі земельний аукціон?

— Він пройде, як то кажуть, за будь-якої погоди, — говорить Ірина Коврижних. — До продажу виставляються дуже перспективні райони, ділянки, розташовані в районі Золотого берега, на 13-й станції Великого Фонтана, на вулиці Дача Ковалевського, на Люстдорфській дорозі. Наше управління почало зазнавати в період проведення земельних торгів і тиску, і погроз, і «комерційних пропозицій», від яких за версту несе злочином і порушенням закону. Звісно, ні погроз, ні тиску ми не боїмося. За нами одесити, які вірять новій владі та у її обіцянки припинити нарешті земельний дерибан Одеси.