А громадян закликають повідомляти про підозрілих осіб
 
Про це йшлося під час учорашньої селекторної наради Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка з керівниками облдержадміністрацій та за участі секретаря Ради національної безпеки та оборони Олександра Турчинова, голови СБУ Валентина Наливайченка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського.
Глава уряду насамперед доручив взяти кількасот об’єктів загальнодержавного значення під обов’язкову охорону силових структур. «Є кілька сотень об’єктів загальнодержавного значення, які після сьогоднішнього рішення підлягають обов’язковій охороні Міністерством внутрішніх справ, Національною гвардією та Службою безпеки України», — сказав він та, не розкриваючи подробиць, додав, що йдеться про порти, аеропорти, деякі залізничні об’єкти, гідротехнічні споруди та електростанції. Крім того, облдержадміністрації та місцеві представництва силових структур мають ухвалити відповідні рішення стосовно важливих об’єктів місцевого значення.
«Ситуація непроста. Але наше завдання — щоб люди почувалися в безпеці, а ключові об’єкти інфраструктури, які мають стратегічне значення як для держави в цілому, так і для кожного міста і кожної області, повністю охоронялися», — підкреслив А. Яценюк та зауважив, що, на жаль, поки що рівень охорони таких об’єктів його не задовольняє.
Прем’єр поставив чітку вимогу: «Як керівник цивільної оборони я вимагаю, щоб голова адміністрації, начальник місцевої міліції, керівник Служби безпеки, керівник Служби з надзвичайних ситуацій на місцях, керівники стратегічних підприємств, які знаходяться у вас на території, проводили щоденну оперативну нараду з питання координації роботи з безпеки громадян та об’єктів інфраструктури в кожній окремій області».
Так само А. Яценюк незадоволений тим, як керівники деяких областей поставилися до підготовки остаточних мобілізаційних планів: «Вимагаю, щоб кожна область подала остаточні мобілізаційні плани національної економіки на випадок того, якщо нам треба буде повністю переходити на військові рейки».
На думку прем’єра, зменшенню терористичної загрози також сприятиме подвоєння кількості патрулів та ширше залучення до цієї роботи громадськості та працівників підприємств і організацій, а також налагодити обмін інформацією з усіх камер відеоспостереження, незалежно від того, де вони встановлені. У зв’язку з цим А. Яценюк також доручив обговорити з власниками відеокамер питання збереження інформації.
За словами секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, аналіз останніх подій свідчить не тільки про активізацію агресивних спроб прорвати рубежі оборони на сході України, а й про «цілеспрямовану реалізацію Російською Федерацією заходів з дестабілізації ситуації в країні, зокрема, шляхом організації терористичних атак в різних регіонах України».
Як приклад антитерористичного відпрацювання територій О. Турчинов навів ситуацію в Харкові та зазначив, що перед СБУ та МВС поставлено завдання з локалізації діяльності, затримання та арештів осіб, які підозрюються в причетності до терористичних акцій, сепаратизму або до сприяння та фінансування сепаратистської діяльності.
«Саме ці люди — це п’ята колона, яка всіляко допомагає агресору. Вона є найбільш сприятливою базою для збору, передачі інформації та сприяння вчинення терактів», — підкреслив секретар РНБО та закликав громадян повідомляти на телефони «гарячої лінії» інформацію про підозрілих осіб та предмети.
 
Дослівно
 
Арсеній Яценюк: «Я проїхав декілька об’єктів інфраструктури по Київській області, зокрема, мостів, і, м’яко кажучи, вкрай незадоволений тим, як ці об’єкти охоронялися до сьогоднішнього дня».